Fiyatların ton başına 60 bin ruble civarında ya da daha düşük bir seviyede dip yapması oldukça olası görünüyor. Ancak gelecekte fiyatların yeniden yükselmesi bekleniyor.
Bu durumda düzenlenen ve düzenlenmeyen piyasa segmentleri arasında potansiyel bir ayrımın ortaya çıkması söz konusu olacak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, devlet tarafından finanse edilen projeler için fiyat artışlarına müsamaha göstermeyeceğini açıkça belirtiyor.
Metalürji işletmelerinden belirli şantiyelere "özel" fiyatlarla doğrudan teslimatlar düzenlemek için ikinci bir girişimde bulunuluyor. Daha da önemlisi, devlet binaları için inşaat demiri fiyatları "maliyet artı" prensibine göre belirleniyor ve hurda metal maliyetin önemli bir kısmını oluşturuyor.
Aynı zamanda, küresel çelik piyasasında da bir artış görülüyor. Avrupalı, Çinli ve Türk şirketler fiyat artışları açıkladı. Ancak artışın ana nedeni yükselen maliyetler oldu. Son zamanlarda hurda ve demir cevheri fiyatları yükseldi. Kışın hurda metal maliyetinin ne kadar artacağı konusunda tartışmalar olsa da, maliyetin şu andakinden daha düşük olmayacağı tahmin ediliyor.
Yarı mamul çelik ürünlerinde hafif bir büyüme eğilimi var. Ancak Rus şirketleri ruble kurundaki ve ihracat vergilerindeki artış nedeniyle ihracat arzını azalttı, yurtdışına tedarik karsız hale geldi.
Orta Asya ülkeleri, İsrail ve Latin Amerika Rusya'nın inşaat demiri ihracatında başlıca bölgeler olarak öne çıkıyor.
SteelRadar'ın Rusya'dan ihraç edilen inşaat demiri için fiyat değerlendirmesi 480-500$ FOB Karadeniz seviyesinde seyrediyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı