Yaptırımlar nedeniyle Rus iç piyasası uluslararası ekonomik dalgalanmalardan daha az etkileniyor. Daha önce, Rus hurdasının önemli bir ithalatçısı olan Türkiye gibi ülkelerdeki ekonomik krizler fiyatları etkileyebiliyordu. Ancak, yurtiçi fiyatlandırma artık Türkiye de dahil olmak üzere küresel piyasalara daha az bağımlı.
Rus hükümeti hurda ve demirli atık ihracat kotalarını genişletti ve vergiler ton başına 550.000 rubleye ulaştı. Kota dahilinde gümrük vergisi %5 (ton başına en az 15 avro), kotanın üzerinde ise %5'tir (ton başına en az 290 avro). Bu politika, yerli metalürji işletmelerinin yeterli hammaddeye sahip olmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Sonuç olarak, hurda büyük ölçüde Rusya içinde kalmaktadır ve yasaklayıcı vergiler, artan arz nedeniyle hurda tedarik oranlarını düşürmüştür. İhracata bağımlılık minimum düzeydedir ve fiyatlandırma üzerinde çok az etkisi vardır.
Rus hurda fiyatları öncelikle iç talebe ve işleme maliyetlerine bağlıdır. Fabrika tüketimi 2024 yılının ilk yarısında 2023 yılının aynı dönemine kıyasla %16 oranında düşerek 1,672 milyon ton azalmıştır.
Rusya genelinde yakıt fiyatlarındaki ortalama %40'lık ve Güney Federal Bölgesi gibi bölgelerde %100'ün üzerindeki artış nedeniyle karayolu taşımacılığı maliyetleri de artmaktadır. Tarım gibi diğer sektörlerle rekabet nedeniyle sürücü ücretleri %50'nin üzerinde artmıştır. Yerli ve Çinli kamyonlar da dahil olmak üzere özel ekipmanların maliyeti 2021'de yaklaşık 10 milyon rubleden 2024'te 13 milyon rublenin üzerine çıkarken, Çinli araçlar geri dönüşüm ücretleri nedeniyle daha pahalı hale geldi. Özel ekipmanların bakım maliyetleri %35-40'ın üzerinde artmıştır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı