Üniversitenin basın servisi tarafından bildirilen bu keşif, hidrojen üretim maliyetinde önemli bir düşüş ve çevresel etkide azalma vadediyor.
Yeni teknolojinin özü, BOF gazlarına doğal gaz eklenerek sıcaklıklarının düşürülmesi ve hidrojen içeren gaz üretilmesidir. Sıfır atık ilkesine dayanan bu yöntem, enerjinin verimli kullanılmasını sağlar ve sera gazı emisyonlarını azaltır.
Hesaplamalar, yılda 10 milyon ton BOF çeliği üreten bir çelik tesisinin metre küp başına en fazla 7 ruble (yaklaşık 0,076 USD) üretim maliyetiyle 92 bin tona kadar hidrojen üretebileceğini gösteriyor. Bu aynı zamanda sera gazı emisyonlarını da yılda 947 bin ton azaltabilir.
Reaktörün benzersiz bir özelliği de metalürjik üretim atıklarının geçici bir katalizör olarak kullanılması ve daha sonra teknolojik sürece geri döndürülmesidir.
Enstitü rektörü Nikolay Rogalev, "Bu yeni gelişme iki önemli görevi çözebilir - ağır sanayinin karbon ayak izini azaltmak ve yeni, uygun fiyatlı bir hidrojen üretim teknolojisi yaratmak" dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı