Çin'in ardından Japonya'nın da Rusya ile doğalgaz anlaşması yapması, bunun sonucunda Rusya'nın Asya'daki konumunu daha güçlendirmesi bekleniyor.
Rusya ve Çin'in, 21 Mayıs'ta imzaladığı 400 milyar dolarlık doğalgaz anlaşmasından sonra, Japonya da Rus gazına talip oldu. Anadolu Ajansına değerlendirmede bulunan uzmanlar, 2011'deki Fukuşima faciasından sonra nükleer santrallerini kapatan ve enerji ihtiyacını petrol ve LNG ithal ederek karşılayan Japonya'nın da Rusya ile gaz anlaşması yapacağını, böylece Rusya'nın da Asya'daki gücünü artıracağını söyledi.
Tokyo'daki Hitotsubashi Üniversitesi Uluslararası Politika bölümü öğretim üyesi Prof. Nobumasa Akiyama, "Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Rusya politikasının en önemli ayaklarından biri enerji işbirliği. Japonya, enerji arz güvenliği, kaynak çeşitliliği, ticari ortaklarını çoğaltarak diğer ülkelerle müzakerelerinde güç elde etmek için Rusya'yla enerji işbirliği yapmak istiyor" dedi.
Akiyama, Japonya'nın Ukrayna ve Kırım krizi nedeniyle Rusya'ya ihtiyatlı yaklaştığını ancak karlı Çin-Rusya anlaşmasının Japonya'yı cesaretlendirdiğini belirtti.
- "Anlaşma kasımda imzalanabilir"
Washington'daki Küresel Enerji Strateji Ekibi Başkanı Paul Michael Wihbey, "Rusya, tarihi Çin anlaşmasından sonra diğer bir Asyalı ekonomik güç ile anlaşmak için düğmeye bastı" dedi.
Başbakan Abe'nin, sanayi sektörü ve kendi partisi Liberal Demokratik Parti dahil siyasi partilerin, Rusya ile anlaşması için baskısı altında olduğunu ifade eden Wihbey, "Rusya'nın Japonya'ya yakın Sakhalin adasından 20 milyar metre küplük doğalgaz alınması için masaya oturulması isteniyor. 6 milyar dolara mal olması beklenen 1300 kilometrelik boru hattının, 2011 Fukuşima faciasından sonra kapatılan nükleer santrallerden sonra Japonları, mecbur kaldıkları pahalı LNG ithalatından kurtaracağı düşünülüyor" diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kasım ayında Tokyo'yu ziyaret edeceğini, anlaşmanın da bu ziyaret sırasında imzalanacağını öne süren Wihbey, şunları kaydetti:
"Rusya-Çin anlaşması sonrası oluşan ve küresel enerji ekseninde şekillenen yeni jeopolitik konjonktür, bu ve bunun gibi anlaşmaların önünü açacak. Rusya'nın Çin tarafından alınan Krasnoyarsk ve Yakutia gaz sahalarının gelişmesi, Japonya'ya da daha fazla gaz akışı sağlayacak. Japonya ile de anlaştıktan sonra Rusya'nın Asya'daki ekonomik ve stratejik gücü tescillenecek."
Japonya, 2013'te 54 nükleer santralinde 52'sini kapattı ve enerji ihtiyacını büyük ölçüde Orta Doğu'dan ithal ettiği petrol ve LNG ile karşılıyor. Japonya Finans Bakanlığı'nın verilerine göre, 2013'te 87 milyon ton LNG alan ülke, dünyanın en büyük LNG ithalatçısı. Rusya ile yapılması istenen anlaşma gereğince, Rusya'nın Japonya yakınındaki Sakhalin adasından çıkarılan doğalgaz, Sakhalin-Khabarovsk-Vladivostok boruhattıyla, Tokyo'nun kuzeydoğusundaki Ibaraki iline gönderilecek. Projenin, Japonya'nın ithalatın yüzde 17'sini tek başın karşılaması bekleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı