Şirketin demir cevheri müdürünün Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, Rio Tinto gelecek yıl, robotik ve süratsiz trenler ve kamyonlar gibi teknolojileri tek bir mevkide tam olarak birleştiren, 2.2 milyar dolarlık bir maliyetle "zeki" bir demir cevheri madeninin kurulması için onay alacak.
Rio Tinto, Avustralya'da yılda 300 milyon tondan fazla cevher çıkararak Brezilya devi Vale'den sonra dünyanın ikinci büyük demir cevheri madenciliğini yapıyor.
Batı Avustralya eyaletinin Pilbara bölgesinde bulunan Koodaideri madeni 2021 yılına kadar yılda yaklaşık 40 milyon ton üretebiliyor, ancak daha sonraki bir tarihte 70 milyon ton veya daha fazla ürün verecek şekilde genişletilebilecek.
Geçen yıl, Rio Tinto'nun 6.064 milyar dolarlık kazançlarının üçte ikisinden fazlasını demir cevheri oluşturdu.
Rio Tinto kısa bir süre önce, Autohaul projesinin bir parçası olarak yaklaşık 100 km'lik bir mesafe boyunca ilk özerk demir cevheri trenini çalıştırdı.
Pekin, çelik havzalarını temizlemek için çelik fabrikalarına modernize edilmelerini veya kapatılmalarını emretmişti. Bu da çelik haline getirildiğinde daha az emisyon üreten yüksek dereceli cevherin talebini arttırdı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı