Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yaptığı açıklamada, üniversite-sanayi işbirliğini kurumsallaştırıp Türkiye'nin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmak amacıyla 2006'dan bu yana çeşitli destek programları yürütüldüğünü söyledi.
Üniversiteler ile reel sektörden gelen talepler üzerine, destek programları arasında yer alan San-Tez Programı üzerinde sürdürdükleri çalışmayı tamamladıklarını ifade eden Işık, daha etkin destekler verebilmek ve uygulamada yaşanılan aksaklıkları bertaraf etmek amacıyla San-Tez Yönetmeliğini yenilediklerini belirtti.
Yapılan değişiklik uyarınca yüksek teknolojili üretim yapan mikro işletmelere verilen Bakanlık desteğinin yüzde 10 artırıldığına işaret eden Bakan Işık, şöyle konuştu:
"Bir başka değişle yüksek teknolojili üretim yapan ancak yüzde 25'lik katkı payını ödemeleri zor olan KOBİ'lerimizin projelerine destek olmak için, ödeyecekleri katkı payı oranını düşürdük. Eğer firma mikro işletme ise proje toplam bütçesinin yalnızca yüzde 15'ini karşılayacak, yüzde 85'ini Bakanlık ödeyecek. Firma küçük işletme ise yüzde 80'ini, firma orta büyüklükteki işletme ise yüzde 75'ini, büyük işletme ise yüzde 65'ini biz karşılayacağız.
Eskiden 2 dönem olarak alınan proje başvuruları artık sürekli olarak alınacak şekilde bir düzenleme de yaptık. Projesi olanlar artık başvuruların açılmasını beklemeyecek, hazırladıkları anda başvurusunu yapabilecek. Yani destekler arttı, prosedür azaldı da diyebiliriz. Projeler yürütülürken önemli ölçüde katkı sağlayan üniversitelerimizi de unutmadık. Bundan sonra projenin yürütülmesi ve sonuçlandırılması aşamasında üniversitelerin imkanlarından faydalanılması karşılığı olarak proje bütçesinin yüzde 5'ine karşılık gelen tutar, kurumun Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılmak üzere kurum hissesi olarak üniversitelerimize aktarılacak."
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı