Şirket yaptığı açıklamada, paslanmaz çelikteki mevcut vergi oranının sektörü olumsuz etkilediğine yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yapılan açıklama ise şu şekilde oldu:
“Paslanmaz çelik sektöründe faaliyet gösteren bazı mutfak eşyası üreticilerinin, Ticaret Bakanlığı'nın haziran ayı sonunda sektöre yönelik başlattığı anti damping soruşturmasını hedef alan eleştirilerine karşı yanıt ihtiyacı doğmuştur.
Öncelikle soruşturma başvurusu, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kurallarına ve ilgili mevzuata dayanarak yapılmıştır. Anti-damping soruşturmasının başlatılması, sadece dampingli ithalatın yerli üreticiye zarar verdiğine ilişkin yeterli delil bulunması halinde mümkündür. Dolayısıyla Ticaret Bakanlığı soruşturmayı somut verilere dayanarak başlatmıştır.
Paslanmaz çelikte ton fiyatı iki yıl önce dört bin 500 dolar seviyesindeyken şu an iki bin 400 dolar seviyesindedir. Dünya ortalamasına ve maliyetlere bakıldığında Çin'den alınan soğuk paslanmaz çeliğin rulo fiyatının bin 800 dolar olması, bu üründe damping yapıldığının en açık göstergesidir.
Anti damping soruşturması sonucunda ithal paslanmaz çeliğe yüzde 25 ek vergi getirileceği iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. Anti-damping teknik bir konudur. Soruşturma neticesinde durum netleşecektir.
Türkiye'de paslanmaz çeliğe yönelik yüzde 12'lik gümrük vergisi, ithal edilen tüm ürünlere uygulanmamaktadır. Halen toplam ithalatın yaklaşık yüzde 70'i sıfır gümrük vergisiyle Türkiye'ye girmektedir. Paslanmaz çelikte koruma önlemlerine karşı çıkan beyaz eşya ve paslanmaz çelikten mutfak eşyası üreticileri bile yüzde 28,2 ile yüzde 31,4 arasında gümrük vergileriyle korunmaktadır.
Bugün Avrupa Birliği, ABD ve pek çok Asya ülkesi, Endonezya ve Çin'e karşı yüzde 17,3 ile yüzde 33,4 arasında değişen oranlarda anti-damping önlemi uygulamaktadır. Yerli üretimin sürdürülebilmesi ve gelişebilmesi için damping yaptığı tespit edilen firmalara önlemler getirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Dampingli ithalata karşı önlem alınması halinde yerli üreticilerin kapasite kullanım oranları artar, böylece düşen üretim maliyetleri sayesinde yerli üreticilerin uygun fiyatlı malı temin etmelerine imkân oluşur.
Anti damping uygulaması Çin, Endonezya gibi Uzakdoğu ülkelerindeki tüm üreticilere karşı önlem alınacağı anlamına gelmemektedir. Anti damping gelmesi halinde bu durum diğer ülkelerden yapılan ithalatın önünde de herhangi bir engel oluşturmaz.
Son dönemde anti damping önlemlerinin Uzakdoğu'dan yapılan tüm ithalata karşı uygulanacağına dair bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Önlem, sadece damping yaptığı tespit edilen üreticilere karşı uygulanacaktır, damping yapmayan ve soruşturmaya müdahil olarak damping yapmadığını kanıtlayan üreticiler bu durumdan etkilenmeyecektir.
Son olarak TÜİK verilerine göre paslanmaz çeliğe yönelik gümrük vergisi oranındaki artışla, paslanmaz çelikten mutfak eşyası üreticilerinin ihracat rakamları arasında bir bağlantı bulunmadığının da altını çizmek isteriz. TÜİK rakamlarına göre, paslanmaz çelikten mutfak eşyası üreticilerinin toplam ihracatı 2023'ün ilk 6 ayında değer bazında 77,2 milyon dolar, miktar bazında ise 10 bin 500 ton olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar 2024'ün ilk yarısında ise 96,1 milyon dolara ve 12 bin 250 tona yükselmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı