Tesisin atık odun kullanarak yıllık 15.000 ton biyokarbon üretmesi planlandığı belirtildi. Bu tesisin 2025 yılı ortalarında tamamlanması beklenirken, 2026 yılının ilk yarısı için devreye alınması planlanıldı.
Yeni tesis, Outokumpu'nun Tornio, Finlandiya'daki peletleme tesisine biyo kok üretimi için hammadde sağlayacak. Outokumpu tarafından biyokokun kullanılmaya başlanmasının, doğrudan emisyonları %50 oranında azaltabileceği ve bu durumun, AB Emisyon Ticaret Sistemi kapsamındaki serbest ödeneklerin azaltılması bağlamında kritik önem taşıdığı bildirildi.
Outokumpu Baş Teknoloji Sorumlusu Stefan Erdmann, “Paslanmaz çeliğimizin sektördeki en düşük karbon ayak izi sahibi olmasıyla gurur duyuyoruz ve doğrudan, dolaylı ve tedarik zinciri emisyonlarımızdaki salınım yoğunluğumuzu 2016 temel yılına göre, belirlediğimiz 2030 yılına kadar %42 oranında azaltma hedefimize doğru kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Şu anda biyo kok, doğrudan emisyonlarımızı azaltmak için mevcut en iyi teknolojiyi sunmaktadır ve biz de daha fazla azaltım elde etmek için diğer yeniliklerin yanı sıra karbon yakalama teknolojisinin kullanımını da inceliyoruz,” dedi.
Outokumpu, biyo kok arzı için bir yol haritası geliştirdiğini ve Almanya ile Finlandiya’daki pilot tesislerde üretim sürecini geliştirmeyi planladığını duyurdu. Mukran Limanı’ndaki tesiste yan akım gazlarıyla ısı ve elektrik üretileceği bildirildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı