Dünya Gazetesinden Recep Şenyurt’un haberine göre, Şerif Tosyalı, Osmaniye OSB’nin yapılan yatırımlar sayesinde yalnızca demir-çelik üretimiyle değil, aynı zamanda bu ürünleri girdi olarak kullanan sektörler için de cazip bir yatırım merkezi haline geldiğini ifade etti.
Demir-çelik ekosistemi büyüyor
Tosyalı, Osmaniye OSB’nin demir-çelik sektörü odaklı yatırımlarıyla çevrede yeni endüstriyel kümelenmeler oluşturduğunu ifade ederek, “Böylelikle burada tam anlamıyla bir kazan-kazan iş birliği doğdu” dedi.
Osmaniye OSB’nin 1994 yılında 100 hektar alan üzerinde kurulduğunu hatırlatan Tosyalı, bölgedeki sanayicilerin başlangıçta çevresel etkilerden endişe duyduğunu ancak çevre dostu projeler sayesinde bu endişelerin giderildiğini söyledi ve çevreci yatırımlarla yeşil dönüşümü hızlı bir şekilde bölgeye yansıttıklarını ve birçok firmaya, bölgede örnek olduklarını ekledi.
Bölgedeki üretim kapasitesi ve istihdam
Osmaniye OSB, 2004 yılındaki genişleme çalışmalarının ardından toplam 700 hektar alana ulaştı. Şu an bölgede 141 sanayi parselinde, 115 tesis faaliyet gösteriyor ve yaklaşık 13.500 kişiye istihdam sağlanıyor. İstihdamın %90’ı demir-çelik, metal ve tekstil sektörlerinde yoğunlaşmış durumda.
Lojistik avantajlar güçleniyor
Bölgenin lojistik altyapısının hızla geliştiğini vurgulayan Tosyalı, şunları söyledi: “Burnaz mevkiine kurulacak liman ile sanayi bölgesi arasında doğrudan bağlantı sağlanarak, bölgenin deniz ulaşımı ve lojistik avantajları artacak. Çukurova İltisak Hattı Projesi kapsamında Osmaniye ve çevresindeki tüm organize sanayi bölgeleri demir yolu ağına bağlanarak Türkiye genelindeki OSB’ler ve limanlarla bağlantı kurulacak.” Ayrıca bu yatırımların, taşımacılık maliyetlerini düşüreceğini ve lojistik avantajlarla demir-çelikle bağlantılı yan ürünler üreten yeni tesislerin bölgede konumlanmasını sağlayacağını belirtti.
Yenilenebilir enerji projeleri
Osmaniye OSB, çevreci yatırımlarına yenilenebilir enerji projeleriyle devam ediyor. 2016 yılında kurulan 7,5 MW kapasiteli güneş enerji santrali (GES), OSB’nin elektrik tüketiminin %2’sini karşılıyor. Ayrıca, 2023 yılında devreye alınan 45 bin sm/saat kapasiteli BOTAŞ ana dağıtım istasyonu sayesinde bölgenin enerji talebinin %96’sı doğalgaz ile karşılanıyor.
Toprakkale’de yeni yatırımlar
Osmaniye OSB, 522 bin 302 metrekarelik yeni sanayi parselinin bölgeye dahil edilmesiyle sanayicilere yeni yatırım alanları sunmaya hazırlanıyor. Ayrıca, 235 hektar büyüklüğünde planlanan Makine İhtisas OSB için çalışmalar başlamış durumda. Tosyalı, bu yatırımların Osmaniye OSB’yi Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden biri haline getireceğini vurguladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı