İran çelik piyasasının fiyat dalgalanmaları, arz kısıtlamaları ve küresel faktörlerin etkisiyle sürekli değişen manzarası, ilgi ve endişe odağı olmaya devam ediyor. Ayrıca, son aylarda göreceli fiyat istikrarının gözlemlendiği yerel Suudi Arabistan ve Yemen piyasalarındaki koşullara da dikkat çekiliyor
İran Çelik Pazarındaki Zorluklar ve Eğilimler
İran'ın ihraç kütüklerinin fiyatı %0,2 düşüşle ton başına 475 dolara geriledi. Geçtiğimiz dört hafta içinde İran'ın ihraç kütükleri piyasada daha fazla istikrar gösterdi. Öte yandan, İran'ın çelik slab ihracatı %1,9 artışla ton başına 473 dolara yükseldi.
Aralık ayı ortasından itibaren bazı çelik birimlerine gaz kesintisi uyarısı ile sünger demir tedarikinin kısıtlanması, emtia borsasının fiyatlandırmaya müdahalesini güçlendiren bir konu oldu.
Hükümet, fiyatları kontrol etmek amacıyla inşaat demiri, sünger demir ve kütük alımı için tahsisat uygulamasını aktif bir şekilde yürütüyor. Bu hafta, tüccarlara inşaat demiri arzında kısıtlamalara ve piyasadaki fiyatında artışa tanık olduk. Bu eğilim gelecekteki inşaat demiri arzını etkileyecek, ancak kütük fiyatı ve küresel pazardaki talebi azaldığı için fiyatını artırıp artırmayacağı belirsiz.
Çelik levha ve sac piyasası daha istikrarsız koşullarla karşı karşıya çünkü bu ürünlerin iç piyasadaki fiyatları en düşük seviyelerine ulaştı ve diğer yandan küresel piyasada bu ürünlere olan talep ve fiyatlar düşüyor. Hükümet, gaz arzı sorunu ortaya çıkmadan önce fiyatları kontrol etmek için çaba sarf ediyor. Bu nedenle hem fiyatların düşürülmesi hem de arzın artırılması konusunda ısrarcı davranıyor. Hükümetin politikalarını etkileyebilecek önemli bir faktör de Gazze'deki çatışmalar. Çatışmanın devam etmesi fiyatlardaki düşüş eğiliminin sürmesi anlamına geliyor ancak çatışmanın sona ermesi fiyatların artmasına yol açmayacak çünkü talebin piyasaya geri dönmesi gerekiyor.
Yerel Suudi Arabistan ve Yemen piyasaları
Geçtiğimiz iki ay boyunca (Ekim ve Eylül), Suudi Arabistan ve Yemen yerel piyasaları hem uzun hem de yassı ürünlerde göreceli bir fiyat istikrarı yaşadı. Suudi Arabistan'da yassı ürünlerin ortalama satış fiyatı 760 dolar olurken, uzun ürünlerde bu rakam yerel sanayi için 545 dolar, SABIC için ise 575 dolar olarak gerçekleşti. Yemen'de ise Hudeyde limanının yeniden açılmasının ardından ithalat faaliyetlerinde bir artış yaşandı. Ancak fiyatlar dalgalı bir seyir izliyor ve ülkedeki mevcut durum net bir fiyat belirlemeyi zorlaştırıyor. Yemen uzun ürünleri Türkiye'den, yassı ürünleri ise Mısır ve Çin'den ithal ediyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı