İZTO Kasım ayı meclis toplantısı açılış konuşmasını Başkan Mahmut Özgener gerçekleştirdi. Meclisin gündeminde küresel ticaret savaşları, odanın çalışmalarını sürdürdüğü endüstri 4.0 olgunluk seviyesi tespit çalışması, konkordato ilan eden inşaat firmaları ve HİSER projesi vardı.
Başkan Özgener son dönemde ekonomide yaşanan tansiyon düşüklüğüne değinerek, “Ekonomide bahar havası olmasa da, geçen aylardaki fırtına durulmaya ve piyasalar bir miktar da olsa sakinleşmeye başladı. Türk Lirası, Dolar ve Avro karşısında değer kazanırken, faizlerde de kısmi bir düşüş oldu. Kasım ayında dünya gündeminde ise bir süredir devam eden ve giderek yoğunlaşan ticaret savaşları ve FED’in faiz politikaları ağırlıklı yerini korudu.
Stratejik ve jeopolitik açıdan kritik bir konumu olan ülkemizin; en azından belirli ortak çıkar alanlarında ABD, AB ve Rusya ile ilişkilerinin nispeten olumlu yönde geliştiği bir süreci yaşıyoruz. “ diye konuştu.
Konuşmasında son dönemde İZTO’nun en önemli gündemlerinden biri olan dijital dönüşümden de söz eden Özgener, dijitalleşmeyi ve katma değerli ihracatın arttırılması gerektiğini, geleceğin iş modellerini ve yeni meslek biçimlerine şimdiden uyum sağlanması gerektiğinin önemini vurguladı.
Bugünkü Erdoğan-Putin görüşmesine değinerek Rusya Federasyonu ile sürdürülen ilişkilere dikkat çeken Özgener,
“Rusya Federasyonu ile karşılıklı yatırımlarımız, Akkuyu Projesi hariç, 10’ar milyar doları aşmış, turizmde ise yılın ilk 9 ayında 5.1 milyon Rus turist ülkemizi ziyaret etmiştir.
Bunu taçlandıran gelişme ise, Türk Akımı doğal gaz boru hattının deniz altından geçen kısmının tamamlanması oldu. Bölgemizdeki enerji politiği bakımından tarihi niteliğe sahip ve yılda 31,5 milyar metreküp doğal gaz taşıyacak TürkAkımı Projesisadece ülkemiz ve milletimiz açısından değil, komşu ülkeler ve çevre açısından da pek çok avantajı bünyesinde barındırıyor.
“Vergi İndirimleri Piyasayı Canlandırdı”
Berat Albayrak’ın piyasaları canlandırmak için açıkladığı vergi indirimlerini ülkemiz ekonomisi için nokta atışı yerinde bir karar olarak nitelendiren İZTO Başkanı Özgener, “Vergi indirimlerinin sağlayacağı maliyet düşüşleri, nihai satış fiyatlarına da yansıyacaktır. Vergi indirimlerinin de, enflasyonla mücadeleye destek olacağı inancındayız.
“Kredi Faizleri Son Bir Aylık Süreçte Düşüş Trendine Girdi”
“Makroekonomik göstergelerdeki iyileşme trendi Hazine'nin ihalelerine de yansımaya başladı. Nitekim, % 17,67 olarak gerçekleşen 5 yıllık tahvil faizleri, 5 ayın en düşük seviyesine geldi. 2 yıllık tahvil faizleri de 7,2 puanlık düşüşle % 18,79 oldu. Bu olumlu gelişmelerin de tesiriyle kredi faizleri son bir aylık süreçte düşüş trendine girdi.”
Türk Ekonomisi ile ilgili önerilerini paylaşan Özgener, enflasyon ve faizin %5’in altını indirilmesi gerektiğini, cari açığı kapatmak için ihracat oranını arttırmak ve istikrar sağlanması gerektiğini, yatırımcı güvenini arttırıcı çalışmalar yapılması gerektiğini, endüstri 4.0, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarını arttırmanın ve bu çalışmaların altyapı yatırımlarının geliştirilmesi gerektiği gibi konularda vurguda bulundu.
“Önüne Gelen Firmanın Konkordato İlan Etmesi Önlenmeli”
Piyasanın tahsilat sorunu yaşadığına dikkat çeken Özgener, tedarikçilerin alacaklarını taksil edemediğini ve son dönemde önüne gelen firmanın konkordato ilan etmesinin önlenmesi gerektiğini belirtti.
İzmir’in ihracat verilerinin toplam piyasa hacmine oranından bahseden Özgener özetle şunları söyledi:
“2018 yılı Ocak-Eylül dönemi gümrük verilerine göre, 15,9 milyar dolarlık ihracatla İzmir Türkiye ihracatında yüzde 13 lük paya sahip. Bu ihracat tutarını arttırmanın yanı sıra kentimizde 4 bin 800 civarında bulunan ihracatçı firmasını kısa vadede 5 binin üzerine ve orta vadede 10 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.
İzmir’in önünü açacak mega projelerden biri olarak gördükleri Kemalpaşa Lojistik Köy projesinin alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla ile ilgili detayları da paylaşan Özgener:
”1.200.000 m2’lik alanın kamulaştırılmış olması ve altyapısının bitirilmiş olması İzmir (Kemalpaşa) Lojistik Merkez projesinin hayata geçmesi açısından büyük bir avantajdır. Ancak burada demiryolu bağlantılı konteyner elleçleme sahalarının yapılması, yine demiryolu ve karayolu bağlantılı depo ve antrepoların yapılması, gerekli vinç ve operatör altyapısının kurulması, tüm merkezin entegre çalışmasını sağlayacak otomasyon ve yönetim sisteminin kurulması ciddi bir maliyet ve yönetişim becerisini zorunlu kılmaktadır. “ dedi. “İhracatın lokomotifi olarak gördüğümüz lojistik sektörü 13 sıra düşerek 34. sıradan 47. sıraya gerilediğimiz Dünya Bankası “Küresel Lojistik Endeksi”ndeyine üst sıralara çıkma yönünde olumlu katkılar sağlayacaktır.” diye ekledi.
‘Fikrim Var Ama Finansman Yok’ Diyenler İçin Girişimcilik Merkezi
Girişimcilik Merkezi projemizle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bir yandan global şirketlerle görüşmelerimiz devam ederken, aynı zamanda büyük STK’ların da kapılarını çaldık. EBSO, Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Borsamız, ESİAD ve EGİAD, bizleri ağırladı, tam destek verdi ve çok faydalı önerilerde bulundu. Sanayiciler ile girişimcileri buluşturacak olmamız, “Fikrim var ama finansman yok” diyenlerin cesaret merkezi olma misyonumuz tüm paydaş adaylarımızı heyecanlandırdı.
Endüstri 4.0 İçin Olgunluk Tespit Çalışması
“İzmir’de Endüstri 4.0’ın önemi ile ilgili farkındalık düşük düzeyde. Bunu arttırmak için 39. Bilgisayar Donanım ve 79. Yazılım Grubu Meslek Komitelerimiz ile “Neler yapabiliriz?” konusu üzerinde çalışmalara başladık. Bu noktada, Endüstri 4.0 uygulamalarına geçişte KOBİ’lerin rehberliğe ihtiyacı var. Endüstri 4.0 için standardizasyonu belirleme, üyelerimize bu anlamda rehberlik etme ve bilgilendirme programları düzenlenecek bu sayede maliyetler ve verimlilik açısından önemli sonuçlar elde edilecek.
HİSER Projesi Bilişim Sektörünün İhracata Yönelmesini Sağlayacak
“Odamızın Ticaret Bakanlığı desteği ile yürütmüş olduğu Bilişim Sektöründe Hizmet Sektörü Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (HİSER) Projesi, 44 firmanın katılımı ile Odamızın hizmet sektöründeki ilk kümelenme çalışması oldu. Geçtiğimiz günlerde Bakanlıkta proje ile ilgili yapılan toplantıda bakanlık yetkilileri projenin şu ana kadar olan sürecinin başarılı bir örnek oluşturduğunu belirterek takdirlerini ifade ettiler. Bilişim sektörünün ihracata yönelmesinde çok önemli katkılar sağlayacak uzun soluklu bir çalışma başlıyor. Bu çalışmanın başarısı, hizmet sektöründeki diğer alanlara da örnek olabilir ve kümelenme çalışmalarını daha da hızlandırabilir”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı