Irak'ta 6 Haziran'da IŞİD'in kontrolüne geçen Musul kent merkezinde sessizlik ve sakinlik hakim.
Musul'a, ikinci kez girip, 4 saat kalan AA muhabirlerinin izlenimlerine göre kentte, IŞİD militanlarının yasakladığı iddia edilen sigara ve nargile serbest. Şehir merkezine doğru ilerlerken çok sayıda sigara satan büfe ve açık nargile kafeler dikkati çekiyor.
Musul'a hoşgeldiniz
Musul'a kadar, Kürt bölgesinde 5 peşmerge kontrol noktasında geçmek gerekiyor. Musul'un girişinde, Arapça "Musul'a hoşgeldiniz" tabelaları eşliğinde, IŞİD militanları gelenleri karşılıyor. "Neden geldiniz" sorusuna "arkadaşlarımızı ziyaret etmek istiyoruz" deyince izin alıyoruz. Son zamanlarda kimsenin giremediği ve hayalet şehir olarak adlandırılmaya başlanan Musul'dayız.
Aracımızla Sanayi bölgesi, Karama, Nur, Dergezliye semtlerinden geçerek Zirayi bölgesine geliyoruz. Yollarda yıkılmış beton bloklar bulunuyor. Bu bloklar, daha önce her 100 metrede bir kurulan kontrol noktalarında ve askeri binaların önüne set çekmede kullanılıyordu. Kontrol noktalarının kaldırılmasıyla cadde ve sokakların rahatladığı görülüyor.
25 litre benzin için iki gün bekliyorlar
Uzun benzin kuyrukları her yerde göze çarpıyor. İnsanlar, 25 litre yakıt için iki gün sırada beklediklerini ifade ediyor. Akaryakıt ve suyun sınırlı olduğu kentte, elektrik yokluğu nedeniyle hayat durmuş durumda. Çarşı pazarda hareketlilik yok. Sorduğumuzda, "maaşlar ödenmediği için insanların alışveriş yapamadıkları" cevabını alıyoruz. IŞİD'in, yakın zamanda maaşları dağıtacağı söyleniyor. Ancak bunun nasıl olacağı konusunda kimsenin bir fikri yok.
Patlamalar bıçak gibi kesildi
Musul'da, konuştuğumuz insanlar, IŞİD'in kontrolü ele geçirmesinden sonra kent merkezinde silahlı ve bombalı saldırı olaylarının bıçak gibi kesildiğini dile getiriyorlar. Ahmet Said isimli Musullu, kentin en güzel günlerini yaşadığını savunarak, şunları söyledi:
"Musul, 2003'ten beri en sakin günlerini yaşıyor diyebilirim. Tek sıkıntımız benzin, elektrik, su ve maaşların dağıtılmamasıdır. Eskide her 100 metrede bir kontrol noktası vardı. İnsanlar, şehirde boğuluyordu. Şimdi kent trafiği rahatladı. Artık kontrol noktasında geçmek için saatlerce beklemek gerekmiyor. Musul, IŞİD'in kontrolüne geçtiği günden beri çok enteresandır patlamalar bıçak gibi kesildi."
"Ne durumdasınız?" diye sorduğumuz bir başka Musullu, "Medyada çıkan haberlere inanmayın. Herkes kendi evinde. IŞİD'çiler, Hristiyanlara bile karışmıyorlar" cevabını verdi.
Lokantalar doluydu
Irak'ın, 2 milyon nüfuslu ikinci büyük kenti Musul, IŞİD'in eline geçse de hayat bir şekilde devam ediyor. İnsanlar, sokak, cadde ve parklarda aileleriyle geziyor. Lokanta ve mağazaların müşterilerine hizmet verdiği görülüyor. Üç arkadaşla yemek yediğimiz El-Nahil Lokantası'nda çok sayıda insan vardı. Ailesiyle gelenlerin yanı sıra yalnız yemek yiyen kadınlar da dikkati çekiyordu.
Şehrin merkezi sayılan Mucemmat bölgesinde, aracımızdan inip dolaştığımız sokaklarda, sessizlik ve sakinlik hakimdi. Fakat çok sayıda yıkılmış bina ve yakılmış araç göze çarpıyordu. Arapça konuştuğumuz için yanımızdan geçen IŞİD militanlarının dikkatini çekmedik.
Kent merkezinde yüzleri maskeli gençler
Musul'a girmişken şehrin, bütün semtlerini gezmek istedik. Aracımızla Hadba, Belediyat, Sukkar, Musenna, Nur Karama ve Gobceli semtlerini yerinde gördük. Musul'un girişindeki kontrol noktalarında yüzleri açık, yabancı olduğu anlaşılan militanlar var. Şehir merkezinde ise yüzü maskeli, 20'li yaşlarda Iraklı gençler, belirlenen noktalarda güvenliği sağlıyor. Bu gençler, aynı zamanda trafik polisliği de yapıyor. Kent içindeki kontrol noktalarında trafik aksamasın diye kimseyi durdurmuyorlar.
Musul'dan çıkarken IŞİD'in kontrol noktasında, gizlice çektiğimiz cep telefonumuzdaki görüntüleri silecekleri korkusu sardı bizi. Ancak korktuğumuz olmadı ve militanlara takılmadan kentten ayrıldık.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı