Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bloomberg ve Habertürk'ün ortak canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency'nin (JCR), Türkiye'nin kredi notunu iki kademe birden yükselterek BB'den, yatırım yapılabilir seviye olan 'BBB-'ye yükseltmesini değerlendiren Babacan, bunun özellikle Japon piyasası başta olmak üzere Türkiye'ye yeni bir alan daha açacağını belirtti.
Genelde Japon kuruluşların yatırım yapmak için hem makul getiri hem de güven ortamı aradıklarını anlatan Babacan, dolayısıyla bu not artışının Japonya başta olmak üzere Doğu Asya'dan bir grup yatırımcının daha Türkiye'ye girebilmesinin önünü açacağını kaydetti.
Babacan, 3 kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin notunu artırmasıyla yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapmaları için bir mazeretinin de kalmadığını bildirdi. Bunun sevindirici bir konu olduğunu anlatan Babacan, "Bu, şunun da bir somut ifadesi bizim uygulamakta olduğumuz istikrarı öncüleyen güveni önceleyen politikaların sonuç verdiğini görüyoruz" dedi.
ABD'nin İran'a ticari yaptırımı
ABD'nin İran ile ticari ilişkilerde yaptırım kararı almasıyla ilgili olarak da Babacan, ABD'nin temmuz ayından itibaren İran'a altın ticareti konusunda yeni bazı kurallar koyacağını ancak bu ülkenin tek taraflı yaptırımlarının Türkiye Cumhuriyeti Devleti açısından hukuki bağlayıcılığının bulunmadığını söyledi. Bu konuda bankacılık sektörünü serbest bıraktıklarını ifade eden Babacan, "Her banka kendi kararını versin. Her banka hangi işi yapmak istiyorsa İran ile o işi yapsın ya da yapmasın. Dolayısıyla biz devlet olarak orada kesinlikle müdahil değiliz" diye konuştu.
Türkiye'nin Kuzey Irak'la olan ticareti konusunda da Babacan, o bölgede birçok petrol şirketinin yatırımı bulunduğunu, Türkiye'nin de o bölgede ticari çıkarlarını gözeteceklerini söyledi
Babacan, katılım bankacılığı konusundaki son gelişmelerin sorulması üzerine de Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın bu konuda hazırlıklarını sürdürdüğünü hatırlattı. Katılım bankacılığı sistemine Halk Bankası'nın muhtemelen Ziraat Bankası'ndan daha önce gireceğini ifade etti.
Diğerleri de bu havayı görmeli
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da yazılı açıklamasında, Türkiye'nin küresel bir oyuncu olarak dünyanın dört köşesiyle finansal ve ticari ilişki içinde bir ekonomi olduğuna işaret etti.
Bu not artışının Japon piyasasından Türkiye'ye fon girişlerini kolaylaştıracağını vurgulayan Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti.
"Ne Avrupa'dan esen soğuk rüzgarlar ne de Arap Baharı'nın yakıcı sıcakları Türkiye'nin hızını kesiyor. Dört yanında kriz havası devam ederken, Avro Bölgesi 6 çeyrektir daralırken biz ilerlemeye devam ediyoruz. Türkiye'nin ekonomi iklimindeki baharı derecelendirme şirketleri geç de olsa fark ediyorlar. Diğerleri de bu havayı görmeliler."
Türkiye'nin önüne kimse geçemez
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'deki gelişmelere kayıtsız kalamayarak not artırımına gittiklerini ifade ederek, "Artık terör sorununu çözmüş, halkıyla bütünleşmiş Türkiye'nin önüne kimse geçemez" dedi.
Türkiye'nin uluslararası piyasalarda her gün biraz daha fark edildiğine dikkati çeken Yazıcı, Türkiye'nin güçlü ekonomisi ve siyasi yapısıyla yatırımcılar için cazip bir ülke haline geldiğini belirtti.
Türkiye'de mali kırılganlık kalmadı
Uluslarası Japon kredi derecelendirme kuruluşu, Japan Credit Rating Agency (JCR) Euasia Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ökmen, Türkiye'nin kredi notunun iki basamak birden artırılarak "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkarılmasında yapısal dönüşümün etkili olduğunu belirterek, "Türkiye'de mali kırılganlık kalmadı. Türkiye'nin belirsizlik seviyesi de azaldı. Artık gri alan yok" dedi.
Ökmen ayrıca, geçen yılın son çeyreğinde Türkiye'nin kredi notunu ilk olarak “yatırım yapılabilir” seviye yükselten Fitch'in ardından, 16 Mayıs'ta da Moody's'in Türkiye'nin notunu "yatırım yapılabilir" olarak belirtmesinin, Türkiye'ye doğru oluşacak sermaye akışının artmasına neden olacağını söyledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı