Çin ve İtalya’dan sonra dünyanın en büyük 3’üncü mobilya fuarı olan 13’üncü İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB) için çalışmalar tamamlanmak üzere… Yurtiçinde 280, yurtdışından ise 30 firmanın katılması kesinleşen fuarda 2018 hedefi ise uluslararası salon açmak. Fuarda hedef ise 750 milyon dolarlık iş anlaşması yapmak. Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Genel Sekreteri Abdullah Tuğlu, Dünya’ya yaptığı açıklamada fuarın 10 Ocak'ta kapılarını açıp, 6 gün boyunca devam edeceğini söyledi. Tuğlu, geçen yıl 132 bin ziyaretçinin geldiğini, bu yıl bu rakamı aşmayı hedeflediklerini bildirdi. Fuarda bir trend alanı olacağını kaydeden Tuğlu, 50’nin üstünde ülkeden ziyaretçi ağırlayacaklarını bildirdi. Geçen yılki fuarda, yıllık ihracat hedefinin yüzde 25’ini gerçekleştirdiklerini ifade eden Tuğlu, “2017 ihracat hedefimiz 3 milyar dolar. Bu hedefin yüzde 25’i olan 750 milyon dolarlık iş anlaşmasını bu fuarda yapmayı hedefliyoruz. Yurtiçinde 280 firma, yurtdışından ise 30’un üstünde firma katılacak” dedi.
Petrol fiyatlarının aşağı inmesinden sonra Arap dünyansının farklı sektörlerde iş yapmaya başlayadığını anlatan Tuğlu, Ortadoğu’yu Katar ve Suudi Arabistan’ın domine etmeye başladığını aktardı.
TÜYAP Fuarcılık Proje Pazarlama Koordinatörü Burak Gürses ise 13’üncü İSMOB’un 14 salonda yapılacağını bildirdi. Gelecek yıl planlamalarına şimdiden başladıklarını kaydeden Gürses, 2018’de uluslar arası bir salonun fuarda yer alacağını ifade etti. TÜYAP’ın yurtdışındaki temsilcilikleri aracılığıyla yaptıkları organizasyonla 1000 satın almacıyı fuara getireceklerini söyleyen Gürses, “Fuar alanımızın yanındaki otelde 600 odayı bu satın almacılar için ayırdık. Tüm masraflarını biz karşılayacağız. Bu 600 bin liralık bir maliyet. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı’nın organizasyonuyla da gelecek satın almacılar olacak” diye konuştu.
Bakanlık teşvik versin
TDI, Türkiye’de üretilsin MOSDER Genel Sekreteri Abdullah Tuğlu sektör hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Sektörün 9 aylık performansını aktaran Tuğlu, şunları söyledi: “1.6 milyar dolar ihracatımız, 430 milyon dolarlık ise ithalatımız var. Bu ithalatı genel olarak aksesuarlar, bahçe mobilyaları ve lüks ürünler oluşturuyor.”
Yakın zamanda kendini gösteren sünger krizine de değinen Tuğlu, süngerin hammaddesi olan TDI’ı bazı oyuncuların elinde tuttuğunu kaydetti. Bir firmanın üretimini durdurmasının ardından krizin ortaya çıktığını bildiren Tuğlu, TDI üreticilerinin, ürünü Türkiye’ye satmayıp, Hindistan ve Çin’e satma eğilimde olduklarını savundu. Hammadde fiyatının yüzde 30 arttığını bildiren Tuğlu, gelecek dönemde bitmiş ürünlerde yüzde 10 fiyat artışı yapılacağına dikkat çekti. Tuğlu’nun bu duruma çözüm önerisi ise, Bakanlığın teşvikleriyle Türkiye’de TDI üretimini sağlamak…
Mahkeme süreci devam ediyor
İSMOB’un dışında İstanbul’da yapılan bir diğer mobilya fuarı ise İMOB. 2 farklı yapının düzenlediği fuarlar sürecinde dava süreci de devam ediyor. Yaklaşık 2 ay önce İMOB’un TOBB fuarlar takviminden kaldırıldığını söyleyen Abdullah Tuğlu, fakat 1 ay sonra bu fuarın tekrar takvime eklendiğini bildirdi. İMOB isminin de MOSDER’in patentli isimlerinden biri olduğunu belirten Tuğlu, bu konudaki dava sürecinin devam ettiğini bildirdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı