8.885,00 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
34,34 USD USD USD
37,42 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,67 TRY Faiz Faiz
74,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
32,79 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,44 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,49 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
374,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.023,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Mobilya Sektörüne Turizm Dopingi

MOBSAD Başkanı Gürcan, "Turizmde sadece ocak-şubat döneminde 26 adedi yeni tesis olmak üzere 46 adet proje için yatırım teşvik belgesi alındı. Yenilemeler için 160 milyon TL harcanacak" dedi...

Mobilya Sektörüne Turizm Dopingi

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, son 2-3 yıldır turizmde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ertelenen renovasyon projelerinin artık devreye alındığını, 2017 yılındaki toparlanma ve 2018'deki teşviklerle birlikte mobilya sektörünün otel ayağında minimum yüzde 35'lik büyüme beklediklerini bildirdi.

Nuri Gürcan, turizmin 54 ayrı sektörü beslediğini, bu sektörlerden bir tanesinin de mobilya olduğunu ifade ederek, mobilya sektörü içerisinde otel mobilyalarının ayrı bir alan oluşturduğunu, her yıl yapılan otellerle sektörde 150 milyon dolarlık bir mobilya pazarı oluştuğunu söyledi.

Gürcan, otellerin sürekli renovasyon projelerine dahil olduğunu belirterek, Türkiye'deki otellerin ortalama olarak 6 yılda bir yenilendiğini, bir otelin, avizesinden koltuğuna kadar mobilyasını 6 yılda bir değiştirdiğini aktardı.

Turizmin 2014'ten sonra 2015 ve 2016'da kötü dönemler geçirdiğini, geçen yıl tekrar eski günlerine dönüş sinyali verdiğini kaydeden Gürcan, geçen yıl başlayan toparlanmanın bu yıl devam ettiğini, 2018'in ilk çeyreğinde çok güzel rakamlar yakalandığını söyledi.

Gürcan, erken rezervasyon yaptıran Rus ve Avrupalı turist sayısında 2 katına varan artışlar yaşandığını ifade ederek, Türkiye'nin bu yıl 40 milyona yakın turistten 30 milyar dolar gelir beklediğini bildirdi.

"Ertelenen renovasyon projeleri artık devreye alınıyor"
Nuri Gürcan, turizmde eski günlere dönüşün yatırımları da etkilediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sadece ocak-şubat döneminde 26 adedi yeni tesis olmak üzere 46 adet proje için yatırım teşvik belgesi alındı. Teşvik alan projelerin toplam bütçesi 418 milyon lira olurken, 252 milyon lirası yeni otellerin inşasında kullanılacak. (2 ayda alınan teşvik belgesi kapsamında) Yenilemeler için de 160 milyon TL harcanacak. Ocak-şubat döneminde alınan teşviklerle 3 bin 287 adet yeni yatak yapılacak. 11 bin 145 adet otel yatağı da yenilenecek. Yani, son 2-3 yıldır turizmde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ertelenen renovasyon projeleri artık devreye alınıyor. 2017 yılındaki toparlanma ve 2018'deki teşviklerle birlikte mobilya sektörünün otel ayağında minimum yüzde 35'lik bir büyüme bekliyoruz."

"Çin'deki Türkiye Turizm Yılı da mobilyacıları iştahlandırıyor"

MOBSAD Başkanı Gürcan, turizmde son dönemde Çin, Japonya, Kore ve Hindistan gibi ülkelere yoğunlaşılmasının mobilya sektöründe iştaha neden olduğunu ifade etti.

Gürcan, 2017'de gelen 250 bin Çinli turiste karşılık bu yıl Çin'den 500 bin turist gelmesinin hedeflendiğini, Çinli turistlerin yaptığı alışverişlerde yılın ilk çeyreğinde yüzde 166'lık artış yaşandığını belirterek, "Mobilya sektörü olarak da son birkaç yıldır ağırlığımızı Çin pazarına vermiştik. Türkiye'ye gelen Çinliler, kaldıkları otellerde, girdikleri mağazalarda ürünlerimizi yakından inceleme fırsatı buluyor. Çin'deki Türkiye Turizm Yılı da mobilyacıları iştahlandırıyor." şeklinde konuştu.

Çin'de artan lüks tüketime karşılık zanaatkar mobilya yapacak ustaların bulunmadığını ifade eden Gürcan, Çin'de mobilya zanaatına yönelik bir geleneğin olmaması ve Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olarak görülmesinin Türkiye'yi bu pazarda güçlü kıldığını vurguladı.

Gürcan, "Halihazırda Çin'in tüm dünyadan mobilya ithalatı yılda ortalama yüzde 7 artarken, Türkiye'nin bu ülkeye mobilya ihracatı yılda ortalama yüzde 44 yükselmektedir." dedi.

Son 3 yıldır yer alınan Çin Mobilya Fuarı'ndan sonra artık bu ülkeye klasik ev mobilyası ihraç edilmeye başlandığını, üretilen mobilyaların İtalyan estetiğinde, Alman standardında ve Türk'e özgü dokunuşlara sahip olduğunu aktaran Gürcan, şunları kaydetti:

"Türk mobilyacılar, kalite ve tasarım anlayışı olarak onlara istediklerini daha uygun fiyata veriyor. Türk mobilyacıların en büyük farkı ise İtalya'da bile farklı küçük atölyelerde üretilip toplanma şeklinde olurken, Türkiye'de tek bir çatı altında yer alan, bir üretim tesisinde kesimhane, oymacılar, iskelet, CNC makineler, döşemehane, cilahane ve sevkiyat olarak kendine özgü koleksiyonlar tasarım ekiplerince hazırlanıyor."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Swiss Steel Group Yönetim Kurulu’nda değişiklik yaptı

31 Ekim 2024 Perşembe

Per Elfgren SSAB Special Steels başkanı olarak atandı

30 Ekim 2024 Çarşamba

Vale ve Jinnan Steel & Iron Group, Umman’da demir cevheri yoğunlaştırma tesisi yatırımı duyurdu

30 Ekim 2024 Çarşamba

UND’den taşımacılara transit süre müjdesi

25 Ekim 2024 Cuma

AP'de çelik krizi tartışıldı! EUROFER acil eylem planı istedi

22 Ekim 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun