Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Başkanı Murat Çetinkaya, 2016 yılının üçüncü 'Enflasyon Raporu'nu açıklıyor.
Çetinkaya küresel belirsizliklerin gelişen ülkelerde hisse senedi kaynaklı çıkışlara yol açtığını belirterek, "Küresel risk iştahı Fed beklentileriyle arttı" dedi.
Çetinkaya, gerekli görülmesi halinde finansal istikrarı koruyacak önlemlerin alınacağını belirterek, "Merkez Bankası olarak ülkemizin refahı için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
17 Temmuz'da duyurulan önlemlerin finansal sistemin likiditeye etkin şekilde ulaşmasına destek sağladığını ifade eden Murat Çetinkaya, "Piyasaları yakından takip ederek, gerektiği taktirde tüm önlemleri alacağız. Yurt içi belirsizliklerin etkisinin geçici ve sınırlı olacağını değerlendiriyoruz. 17 Temmuz tedbirleri piyasalarda yaşanan oynaklığı sınırladı." diye konuştu.
Önümüzdeki dönemde Banka'nın para politikası duruşunun enflasyon görünümüne bağlı olacağının altını çizen Çetinkaya, "Temmuz ayı ortasına kadar geçen dönemde getiri eğrisi geçtiğimiz rapor döneminde tüm vadelerde aşağıya kaydı. Ancak ilerleyen günlerde yurt içi gelişmelere paralel olarak getiri eğrisi aşağı kaydı. Ticari krediler tüketici kredilerine göre daha yüksek oranda büyümeye devam etti.
Ticari kredilerde ve tüketici kredilerinde büyüme eğilimlerinin 2016 başından itibaren bir toparlanma sergilediğini görüyoruz, bu mevsimsel etkilerden kaynaklanıyor ve hala geçen yılın altında seyrediyor" dedi.
"Sıkı para politikası, cari denge iyileşmesi, kredi büyüme oranlarının makul düzeyde seyretmesi ekonomik kırılganlıkları azaltan önemli unsurlar oldu" diyen Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yol haritası ve sıkı para politikasının finansal istikrarı desteklediğini düşünüyoruz, gerekirse finansal istikrarı destekleyici ek tedbirler almaya devam edeceğiz.
Yılın 2.çeyreğinde gıda ve enerji gruplarında enflasyon yükselirken, çekirdek gruplarda geriledi. 2.çeyrekte temel mal enflasyonun ana eğiliminde önceki çeyreğe göre belirli değişim olmadı.
İktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı şekilde büyümeye devam ediyor. Dış talebin büyümeye olumlu katkısının sınırlı olacağını tahmin ediyoruz, büyümenin kaynağının iç talep olacağını tahmin ediyoruz."
Enflasyon Tahmini Değişmedi
Enflasyonun 2016 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6.6-8.4 aralığında, orta noktası yüzde 7.5 olacağı öngörülüyor.
Enflasyonun 2017 sonunda %70 olasılıkla yüzde 4.3-7.7 aralığında, orta noktası yüzde 6 olacağı öngörülüyor.
Çetinkaya, “Enflasyon orta vadede yüzde 5'te istikrar kazanacak” dedi.
Çetinkaya, "Enflasyon Raporu 2016-III" raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda önemli açıklamalar yaptı.
İşte Çetinkaya’nın sunumumdan satır başları:
-Global piyasalarda gelişmiş ülke merkez bankalarının destekleyici önlem alabileceği ve Fed'in faiz artırımını seneye ötelediği beklentisi risk iştahını artırdı.
-Yakın dönemde gelişmiş ülkelerde uzun vadeli faizlerin tarihsel düşüklere gerilemesiyle gelişmekte olan ülke bono piyasalarına portföy girişleri oldu.
-Sadeleşme süreci Türkiye’ye ilişkin risk algılarını sınırladı.
- TCMB’nin izlediği politikalarla ikinci çeyrekte faizlerde düşüş eğilimi oluştu.
- TCMB olarak piyasa derinliği ve fiyat oluşumunu takip ederek ihtiyaç duyulacak tüm önlemleri alacağız.
- 17 Temmuz’da alınan likidite tedbirleri yurtiçi kaynaklı gelişmelerin etkisini sınırladı.
-Para politikası duruşumuz enflasyon görünümüne bağlı olmaya devam edecek.
-Temmuz ortasına kadarki dönemde getiri eğrisi tüm vadelerde aşağı kaydı, ancak sonra getiri eğrisindeki kazanımlar iç belirsizliklerle geri alındı.
- Kredi büyüme eğilimleri 2016 yılının ikinci çeyreğinde önceki yılın altında seyretmeye devam etti.
GIDA ENFLASYONU AŞAĞI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ
- Petrol ve ithalata fiyatları bir önceki döneme göre bir miktar yükseldi.
- Ham petrol fiyatları yukarı yönlü güncellendi, 40 dolardan 44 dolara yükseltildi.
- Gıda enflasyon tahmini yıl sonu için yüzde 9'dan yüzde 8'e aşağı revize edildi.
Kaynak: Hürriyet, Dünya
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı