9.724,50 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
35,13 USD USD USD
36,48 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,45 TRY Faiz Faiz
73,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,75 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,12 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
351,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.628,71 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“Mantolama, Yangın Yönetmeliği’ne Uygun Güvenli Bir Uygulamadır”

Yalıtım konusunda kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen İZODER, dış cephelerde yayılan yangınların binalardaki mantolamadan kaynaklandığı iddialarına yönelik bir açıklama yaptı...

“Mantolama, Yangın Yönetmeliği’ne Uygun Güvenli Bir Uygulamadır”

Geçtiğimiz Haziran ayında Londra’da 24 katlı bir apartmanda meydana gelen yangının ardından, önceki gün Manisa’da 7 katlı bir binada yaşanan yangın sonrasında binaların dış cephelerinin yangına dayanıklı olup olmadığı tartışmaları gündeme geldi. Yakın dönemde rezidans, hastane, konutlarda çıkan ve kamuoyunda tartışılan bu yangınlarla ilgili, yalıtım sektörünün çatı örgütü İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) bir açıklama yaptı.

Olumsuz algı yaratılması yanlış

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, “Ülkemizde enerjinin en fazla tüketildiği ve enerji verimliliğinin en fazla sağlanacağı alanlardan bir tanesi de binalardır. Binalarda enerji verimliliğinin sağlanmasında en etkin yol ise ‘Isı Yalıtımı’dır. Bu amaçla dış cephelerde yapılan ‘mantolama’ uygulamaları ülkemizde oldukça yaygınlaştı. Daha çok konut türü binalarda tercih edilen mantolama uygulamalarında ısı yalıtım malzemeleri duvarla arasında boşluk kalmayacak şekilde yapıştırılmakta ve mekanik olarak dübellerle sabitlenerek üzeri sıva katmanları ile kaplanıyor. Buna karşılık cephelerde yapılan başka uygulama çeşitleri de bulunuyor. Son zamanlarda ticari yapılar başta olmak üzere tercih edilen en yaygın uygulamalardan bir tanesi de giydirme cephe uygulamalarıdır. Giydirme cephelerde de ısı yalıtımı dış cepheye uygulanmakta ancak mantolamadan farklı olarak binaya estetik görüntü veren yalıtımla alakası olmayan dış cephe kaplamaları ile duvar arasında havalandırma boşluğu kalacak şekilde cepheye asılmaktadır. Yangın güvenliği açısından bakacak olursak, bu havalandırma etkisi yangınlarda baca etkisi yaparak yangınların cephede hızlıca yayılmasına sebebiyet verebildiği biliniyor. Bu detaylarda yanıcı ürünlerin kullanılmaması gerekiyor” diye konuştu.

Son zamanlarda bazı yangınların kamuoyunun gündeminde olduğunu belirten Levent Pelesen, cephelerde çok hızlı yayıldığı ifade edilen tüm yangınları incelediğimizde bu binalarda bu baca etkisine sebebiyet veren giydirme cephe detaylarının kullanıldığını görüyoruz. Bu binalarda taşyünü gibi yanmayan yalıtım malzemeleri kullanılmış olmasına rağmen son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan yanıcı dış cephe kaplamalarının yangınların etkisini artırdığı görülüyor. Ülkemizdeki mevzuat, bu tür havalandırmalı giydirme cephe detaylarında hiçbir malzemenin yanmaması gerektiğini ifade ediyor” dedi.

Bilimsellikten uzak beyanlarla yanlış yönlendirme yapılıyor

Levent Pelesen, yangın sonrası yapılan yorumlarla ilgili de şunları söyledi: “Meydana gelen tüm cephe yangınlarında yapılan uygulamaların nasıl olduğuna dikkat etmeden/önem vermeden hepsini sanki mantolamaymış gibi ele alarak yayınlanan haberler ve bu haberlerde verilen bilimsellikten uzak beyanlar dikkat çekiyor. Tüketici nezdinde olumsuz bir algı yaratılarak yanlış yönlendirme yapılıyor. Tüketicilere, yıllardır bu konuda çalışmalarını bilimsel temelde ve tarafsız bir şekilde, uluslararası standartlara dayanarak sürdüren İZODER gibi kurumların açıklamalarına itibar etmelerini öneriyoruz.”

Mantolama sistemi, ‘Yangın Yönetmeliği’ne uygundur

Taşyünü, EPS, XPS gibi malzemeler ile mantolama yapılmasının mümkün olduğunu ifade eden Levent Pelesen, “Kamuoyuna sunulan bazı bilgilerde ciddi hatalar var. Bunlardan biri de; Mantolama’nın yangın yönetmeliğine aykırı olduğu yönündeki yanlıştır. Mantolama, yangın yönetmeliğine aykırı değil, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe uygun olarak farklı bina türlerinde farklı ürünler ile sunulabilen bir çözümdür” dedi.

Yönetmeliğe göre mantolamada kullanılacak olan ürünlerin binanın yüksekliğine göre belirlendiğini vurgulayan Levent Pelesen, “Yüksekliği 28,5 metrenin üzerinde olan binalarda mantolama yapılacaksa yönetmeliğe uygun olarak taşyünü içeren sistemleri öneriyoruz. Bu yükseklik kabaca 9-10 kata denk geliyor. Yüksekliği 28,5 metrenin altında olan binalarda ise taşyününün yanı sıra EPS veya XPS de kullanmak mümkün. Yönetmeliğe göre EPS ve XPS ile yapılan uygulamalarda pencere kenarlarına üstten en az 30 cm, yanlardan ise en az 15’er cm taşyünü gibi yanmaz malzemeler ile bariyer yapılması gerekli. Ayrıca eğer EPS ve XPS ile mantolama çözümünüzü oluşturduysanız zemin seviyesinden 1,5 metrelik mesafede, üzerinin yanmayan bir malzeme ile kaplanması gereklidir. Yönetmelikte doğrudan mantolama ile ilgili hükümler varken ‘mantolama yönetmeliğe aykırıdır’ iddiasının pek iyi niyetli ve hakkaniyetli bir yaklaşım olduğunu düşünmüyoruz’’ diye konuştu.

Mantolamanın birçok yapıda güvenle kullanıldığını belirten İZODER Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı: “Konut ve işyerlerindeki enerji tüketimini önemli ölçüde azaltmanın ve her mevsim konforlu yaşamanın yolu, binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmaktan geçiyor. Doğru ürünler ile belgeli ustalar tarafından mevzuatlara uygun olarak yapılan Mantolama uygulamalarının tüketiciler tarafından güvenle tercih edilebilir.’’

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Yıldız Entegre, Anadolu 500’de üçüncü sırada yer aldı

10 Aralık 2024 Salı

Kasım ayında limanlarda elleçlenen yük miktarı yüzde 13,7 arttı

11 Aralık 2024 Çarşamba

Fransa, Suudi Arabistan'a 17,4 milyar dolar yatırım yaptı

9 Aralık 2024 Pazartesi

İMSAD: İnşaat Malzemesi Sanayi Üretimi 3. Çeyrekte Yüzde 2,2 Azaldı

6 Aralık 2024 Cuma

Oyak Çimento’nun hazır beton tesisi yatırımı için ÇED kararı açıklandı

6 Aralık 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun