Avrupa Birliği'nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM), 1 Ocak 2026'da başlayacak ve ilk etapta demir, çelik, çimento, elektrik, gübre, alüminyum ve hidrojen gibi ürünleri kapsayacak. Bu mekanizma, ithalatların karbon içeriğine dayalı olarak ücretlendirilmesi yoluyla karbon sızıntısını önlemeyi ve endüstrileri emisyonları azaltmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. 2030 yılına kadar bu kapsam, AB emisyon ticaret sistemi altında yer alan tüm sektörleri kapsayacak şekilde genişletilecek.
Demokrasi ve Ekonomi İşler Enstitüsü'nden Doçent Dr. Renato Lima de Oliveira, ortalama çelik başına düşen emisyonlar açısından Malezya'nın küresel ortalamaların üzerine çıkmasının beklendiğini belirtti. Hükümet yeni çelik kapasitesine ilişkin bir moratoryum uygulasa da Malezya'nın kapsamlı bir emisyon politikası bulunmuyor ve karbon fiyatlandırması henüz uygulanmıyor.
Dr. Oliveira, karbon fiyatlandırmasının bir emisyon azaltma aracı olarak önemini vurgulayarak, Malezya'nın bu girişimi çelik sektöründe pilot olarak başlatabileceğini önerdi. Ancak, CBAM olmadan karbon fiyatlandırmasının karbon sızıntısına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu; bu durumda yatırımların, benzer düzenlemelere sahip olmayan ülkelere kayabileceğini belirtti. Bu riski azaltmak için, Malezya'nın kendi CBAM versiyonunu benimsemeyi düşünmesi gerektiğini söyledi.
Ayrıca, Malezya karbon emisyonlarını ölçmeye başladıkça ve şirketler Avrupa pazarlarına ihracat için gerekli prosedürlere uydukça, yerel CBAM uygulamasının daha uygulanabilir hale geleceğini vurguladı. Malezya'nın çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) unsurlarını yalnızca uyum mekanizmaları olarak değil, iş süreçlerini geliştirmek, maliyetleri düşürmek ve pazar payını genişletmek için stratejik araçlar olarak kullanması gerektiğini belirtti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı