Malezya Demir Çelik Endüstrisi Federasyonu (Misif), son ekonomik politika değişiklikleri ve düşük maliyetli çelik ithalatının artması nedeniyle yerel çelik sektörü üzerindeki maliyet baskılarının sürdürülebilirliği tehdit ettiğini belirtti. Misif Başkanı Roshan M Abdullah, sektörün 2026'da yürürlüğe girecek karbon vergisi, artan asgari ücretler, çok katmanlı vergi ve yabancı işçiler için zorunlu EPF katkı payları gibi yeni düzenlemelerle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Bütçe 2025 kapsamında ulusal hedefleri desteklemek için getirilen bu önlemler, yerel çelik üreticilerinin operasyonel maliyetlerini artırırken, kâr marjlarını daraltıyor ve rekabet güçlerini zayıflatıyor.
Malezyalı çelik üreticileri, aynı zamanda, yurtdışında daha düşük maliyetlerle üretilen çelik ithalatı nedeniyle de zorlanıyor. Düşük maliyetli bu ithalat, yerel piyasa fiyatlarının düşmesine yol açarak sektördeki rekabeti olumsuz etkiliyor. Bu durum karşısında Misif, hükümete seslenerek, sektörün sürdürülebilirliğini güvence altına almak için bu zorlukların ele alınması çağrısında bulundu.
Yatırım, Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Liew Chin Tong ise karbon vergisinin ithal çelik ürünlerini de kapsayabileceğini belirtti. Liew, yerel ve ithal çeliğe aynı vergi uygulamasının adil rekabet ortamını sağlamak ve çevresel hedefleri desteklemek adına kritik olduğuna dikkat çekti. Bu uygulamanın, yerel üreticilerin maliyetlerini dengelemeye ve yeşil dönüşüm fonuna katkıda bulunmaya yardımcı olacağı ifade edildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı