Türk savunma sanayiinin öncülüğünü üstlenen15. Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu dönemine değin uzanan köklü bir geçmişe sahip olan Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Anonim Şirketi Metal Expo 2024 fuarında yoğun şekilde ziyaretçilerini ağırladı.
Fuarda SteelRadar ile bir araya gelen Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE A.Ş) Çelik ve Pirinç Fabrika Müdürü Cebrail Aydoğdu, Çelik ve Pirinç Fabrikasının işleyişi hakkında açıklamalarda bulundu. Aydoğdu," Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. Osmanlı İmparatorluğundan günümüze kadar silahlı kuvvetlerimizin kullandığı her türlü silah ve mühimmat ihtiyacını karşılayan köklü bir kuruluştur. Çelik ve Pirinç Fabrikamız ise silah ve mühimmat üretimi için gereken vasıflı çelik ve pirinç hammadde ihtiyaçlarını karşılamak için kurulmuş bir fabrikadır."
Ayrıca, fabrikanın havan, tank, obüs silahları için namlu, kama ve diğer aksamlar ile muhtelif mühimmatlar ve MK serisi uçak bombaları için gerekli olan hammaddeleri ürettiğini belirten Aydoğdu, Milli Tank Altay’ın namlu ve çelik aksam parçalarının da seri üretime geçtiğini aktardı. Bunun yanı sıra fişek üretiminde kullanılan kovan ve gömlek yüksüklerinin de fabrikanın üretim kapasitesinde yer aldığını ifade etti.
Aydoğdu,"Fabrikamız öncelikle savunma sanayi ihtiyaçları olmak üzere ülkemizde kullanılan 80 mm ebatlarından 1000 mm ebatlarına kadar değişik profillerde dövme vasıflı çelik üreterek sivil piyasanın da ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmektedir. Özellikle sivil piyasa ürünlerinde İran ve Çin gibi ülkelerle yaşanan rekabetteki zorluklara dikkat çeken Aydoğdu, sivil piyasa satışlarından elde edilen gelirlerin ülkemizin ihtiyacı olan daha ileri seviye savunma sanayi ürünlerinin üretilmesi amacıyla gerekli yatırımların yapılması için MKE A.Ş bünyesindeki diğer fabrikaların desteklendiğini ifade etti." diyerek sözlerine devam etti.
2025 yılı itibariyle kapasiteyi arttıracağız…
MKE Çelik ve Pirinç Fabrikasının Türkiye’de kurulan ilk çelik fabrikası olduğu bilgisini veren Fabrika Müdürü Aydoğdu, firmanın teorik olarak 90 bin ton vasıflı çelik üretme kapasitesine sahip olduğunu, ancak fiili kapasitenin şu anda 35 bin ton civarında olduğunu belirtti. 2025 yılı itibarıyla bu kapasitenin ilk etapta 60 bin tona çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, dövme çelik üretim kapasitesinin 14 bin tondan 40 bin tona çıkarılması planlandığını belirterek üretilen dövme çeliğin yüzde 65-70’inin piyasaya sürüleceği, geri kalanının ise silah sanayine gönderileceği belirtildi.
Aydoğdu, şirketin vasıflı çelik haricinde belli ölçülerde pirinç takozu üretimi yaptığını ve yıllık 3 bin ton üretim gerçekleştirdiklerini ifade etti. 2025 yılında bu takozların çubuk halinde haddelenerek piyasanın istediği çap ve şekillerde üretileceğini de vurguladı. Ayrıca, alüminyum külçe tesisinin faaliyete geçmek üzere olduğunu, %96 saflıkta yıllık 8 bin ton alüminyum külçe üretilerek piyasaya sürüleceğini belirtti.
Cebrail Aydoğdu, en büyük yatırımlarının 7 bin ton ezme kuvveti ve 85 ton ingotu dövme kabiliyetine sahip yeni bir serbest dövme tesisi olduğunu ve bu tesisin 2025 ocak ayında sıcak denemelere başlayacağını duyurdu. Bu tesis, 85 tona kadar olan ingotların istenen redüksiyon oranında ve daha büyük çaplara çok daha kolay olarak dövülerek müşteriye sunulmasını sağlayacak. Türkiye piyasasında mevcutta 800 milimetre çapında çeliklerin üretildiğini, yeni tesisle birlikte 1500 milimetre çapa kadar çelik üretiminin hedeflendiğini söyledi. Yurtdışından tedarik edilen bu özellikteki ürünlerin de artık doğrudan üretileceğini belirtti.
Şirketin mevcut kurulu kapasitesini arttırmayı ve kabiliyetini çeşitlendirmeyi hedeflediğini ifade eden Aydoğdu, nihai hedeflerinin ülkemizin ihtiyacı olan ve ülke dışından tedarik edilen vasıflı dövme çeliklerin ülkemizde üretilmesini sağlamak olduğunu belirtti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı