“SORUNLAR SEKTÖREL ŞURA’DA BAŞBAKAN’A İLETİLECEK”
Toplantının açılışında konuşan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, önümüzdeki günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve bazı bakanların katılımıyla gerçekleştirilecek Sektörel Şura’da, maden sektörü de dahil tüm sektörlerin sorunlarının ve önerilerin dile getirileceğini, bu anlamda KSO tarafından yapılan sektörel toplantıların çok önemli olduğunu söyledi. Özellikle maden ocaklarında yaşanan kazalardan dolayı son zamanlarda sektörle ilgili çok yoğun bir gündemin olduğunu hatırlatan Başkan Kütükcü, “Maden sektöründe yakın zamanda Soma’da ve Ermenek’te hepimizin yüreklerini dağlayan çok acı kazalar yaşandı. Türkiye için burada kritik önemde olan konu, hem insanların en temel hakkı olan yaşam haklarını korumak, hem de milli değerimiz olan madenlere sahip çıkarak sektörü büyütmek. Can kaybı gerçeğini de görerek, bu iki konuyu mutlaka birlikte değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.
“MADENCİLİK BAKANLIĞI KURULMASI ŞART”
Toplantıya katılan TOBB Türkiye Madencilik Sektör Meclis Başkanı İsmet Kasapoğlu ise, maden sektörünün tüm dünyada önemli olduğunu, gelişmiş ülkelerin yerin bin metre altındaki madenlerini tespit ettiklerini, Türkiye’de ise bunun 80-100 metrelerde kaldığını ifade etti. Maden sektörüne hakim küresel şirketlerin Türkiye’deki madenlerin kullanılmaması için propagandalar yürüttüklerini anlatan Kasapoğlu, Türkiye’de madencilik sektörünün sorunlarının çözümü için Madencilik Bakanlığı kurulmasının şart olduğunu vurguladı.
“MADENLER EKONOMİYE KAZANDIRILAMIYOR”
Kasapoğlu’nun konuşmasının ardından KSO Başkan Yardımcısı Mustafa Veli Tekelioğlu’nun başkanlığında devam eden toplantıda sektör temsilcileri sorunlarını ve beklentilerini dile getirdi. Toplantıda, devlet ve bürokrasi nezdinde madencilikle ilgili ciddi önyargılar olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, bu önyargılar ve propagandalar nedeniyle Türkiye’de pek çok madenin ekonomiye kazandırılamadığını ifade etti.
“İZİN YETKİSİNDEKİ DEĞİŞİKLİK YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
16 Haziran 2012’de Başbakanlık tarafından yayımlanan bir genelgeyle madencilikle ilgili yeni ocak açma izinlerinin Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM)’nden alınarak doğrudan Başbakanlığa verildiğini hatırlatan maden sanayicileri, bu kararının süreçleri çok geciktirdiği için tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Türkiye’de her türlü madenle ilgili meslek liselerinin yanı sıra, üniversitelerde de yeterli eğitimler verilmesi gerektiğini, ayrıca maden ocaklarını teftiş eden mühendislerin işletmecilere yön verecek donanımda eğitilmesinin artık zaruri olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, devletin maden ocaklarında yaşanan sorunları sadece ceza yazarak çözemeyeceğini, yasal düzenlemelerin taraflarla birlikte yapılmasının daha doğru olacağını ifade etti. Madenlerin dünya ekonomisi ve Türkiye için stratejik önem taşıdığının vurgulandığı toplantıda ayrıca sektördeki iş sağlığı ve güvenliği duyarlılığının hem çalışan hem de işveren tarafında artırılması gerektiği gibi konular da istişare edildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı