Bakanlıktan yapılan açıklamada, lojistik ve taşımacılık sektörünün dış ticaretin gelişiminde kritik bir rol oynadığı vurgulanarak, Türkiye'nin küresel ticaretteki güçlü konumunu daha da ileriye taşımak için ulaştırma ve lojistik yatırımlarının artırıldığı belirtildi.
Açıklamada, Türkiye’den geçen stratejik taşıma koridorlarında lojistik hizmetlerinin birleştirilerek ölçek ekonomilerinin büyütülmesi, intermodal taşımacılığı destekleyen aktarma merkezlerinin oluşturulması ve küresel lojistik ağların genişletilerek tedarik zincirlerinin güçlendirilmesinin planlandığı ifade edildi.
Küresel Lojistikte Türkiye’nin Payı Artıyor
Türkiye, 100 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ile küresel lojistik ihracatından %2,5 pay alarak dünyada 11. sırada yer alıyor. Açıklamada, sektörün hizmet ihracatındaki lokomotif rolüne dikkat çekilirken, bu payın her yıl daha da artırılmasının hedeflendiği bildirildi.
Bakanlık, 2024'te hizmet ihracatının toplamda 115,2 milyar dolara ulaştığını, bunun 38,9 milyar dolarının lojistik ve taşımacılık sektörü tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.
Ulaştırma ve Lojistik Alanına 1 Milyar Lira Destek
Ticaret Bakanlığı, lojistik ve taşımacılık sektörünü desteklemek amacıyla 2024’te çeşitli programlarla 1 milyar lira kaynak sağlandığını duyurdu. Açıklamada, 9 lojistik markasının Markalaşma, 12’sinin ise Turquality programlarından faydalandığı belirtildi.
Sektörün uluslararası etkinliklerde güçlü bir şekilde temsil edilmesi için Almanya ve Polonya’daki önemli fuarlara milli katılım organizasyonları düzenlendiği hatırlatılarak, 133 uluslararası etkinliğe bireysel katılım desteği verildiği ve lojistik sektörüne 25 milyon lira kaynak aktarıldığı ifade edildi.
Hizmet İhracatında 2028 Hedefi: 78 Milyar Dolar
Bakanlık, lojistik ve taşımacılık sektörünün ihracat hedeflerine ilişkin yaptığı açıklamada, 2025 yılında 48 milyar dolara, 2028 yılında ise 78 milyar dolara ulaşmayı planladıklarını belirtti.
Bu hedeflere ulaşmak için sektör paydaşlarıyla yakın iş birliği içinde çalışmalara devam edileceği vurgulanarak, küresel lojistik trendlerinin yakından takip edildiği ve özel sektörün karşılaştığı sorunlara yönelik çözümler üretildiği kaydedildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı