Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sağlanan verilere göre,2023 yılının ilk 8 ayında Türkiye'nin yarı mamul ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre %42,36 artarken, ihracatı %91,47 azaldı.
Türkiye'nin yarı mamul ithalatı bu yılın ilk 8 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %42,6 artışla 4 milyon 337 bin tona yükseldi.
İhracatı %91,47 azalışla 564,875 tondan 48,190 tona düştü. SteelRadar analistinin değerlendirmesine göre, kütük üretimi çelik üreticilerini zora sokuyor.
Enerji maliyetlerine yapılan %20 artış ile bir mamulün üretim haritasındaki fiyatlandırma zamlara sebebiyet verirken kar marjı korkunç derecede düştü.
Kütük üreten bazı fabrikalar dönem dönem fason çalışırken, bazı zamanlarda sipariş üzerine üretim yapmaya başladı. İthal edilen kütüklerin ise Türkiye'deki kaliteye uzak olduğu bir gerçek.
Türk çelik sektörünün yüksek kalitesi coğrafi sebeplere karşı savaşmaya devam ediyor. Orta Doğu'da İran'ın güç kazanması Türkiye'nin ihracat ve iç pazarını daha da zora sokarken Rusya menşeli kütük fiyatları arttı.
Rusya'da fiyatların artış sebebi iç pazarlarında inşaat demirine olan talepteki yükseliş ve kütük üreticilerinin fırsatı değerlendirme isteği ile oldu. Rusya'da vergilere gelen zam ise ihracat fiyatlarına da yükseliş olarak yansıdı.
Türkiye'de sanayi sektöründe gerçekleşen üretimler için destekleyici teşvikler ve üretimi kolaylaştıracak adımlar bekleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı