Jindal Paslanmaz (ARE) Genel Müdürü Hitesh Agrawal, "Sürdürülebilir Bir Geleceğin Çizelgesini Çizmek: Paslanmaz Çelik, Endüstri Trendleri ve Hindistan'ın Yarın Vizyonu" sunumunda, Hindistan’ın şu anda dünyanın en büyük ikinci paslanmaz çelik tüketicisi olduğuna ve Hindistan’ın 2047 vizyonuna değindi.
Günümüzde Hindistan’ın kişi başı paslanmaz çelik tüketiminin 2,83 kg olduğunu ve bu rakamın 2047’ye kadar 8,5-11,5 kg’a kadar çıkacağını belirten Agrawal, paslanmaz çelik talebinin de gün geçtikçe artacağını analizlerle açıkladı: “Paslanmaz çelik talebinin 2025 yılına kadar %6,5-7,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor.”
Hindistan Paslanmaz Çelik Geliştirme Derneği tarafından paylaşılan verilere göre, ülkenin çelik tüketimi yaklaşık %10 arttı ve 4 milyon ton seviyesine çıktı.
Buna ek olarak Hitesh Agrawal, konuşmasında Hindistan’ın hammaddeyi nereden sağlayacağına da değindi. Ülkedeki paslanmaz çeliğin büyük miktarının “hurdaya” dayandığı belirtildi.
Paslanmaz çelik endüstrisinde geleceğe yönelik yükseliş bekleniyor
Çelik sektörünün en önemli ürünlerinden birisi olan paslanmaz çelik endüstrisi 2023 yılında önemli bir yükseliş kaydediyor ve üretim seviyelerinin %3-4 oranında artması bekleniyor. BIR konferansında bu artışın, başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Orta Doğu'da gelişen altyapı ve inşaat sektörüne bağlanabileceği söyleniyor.
Yükselen enflasyon paslanmaz çelik üretimini de etkisi altına aldı
Hindistan Paslanmaz Çelik Geliştirme Birliği, paslanmaz çelik tüketiminde %10'luk büyük bir artışla son mali yılda 4 milyon tona ulaşan etkileyici rakamlar bildirdi. Ancak, paslanmaz çelik endüstrisi, yüksek enflasyon oranları ve artan faiz oranlarından ve ekonomik zorluklardan da olukça etkileniyor.
Ancak yükselen enflasyonun olumsuz etkilerine rağmen ABD'li geri dönüşümcülerin 2023'ün ilk yarısında geri dönüştürülmüş paslanmaz çelik sevkiyatlarında 2022'nin aynı dönemine kıyasla %78 oranında bir artış yaşandı.
Süper alaşım “paslanmaz çelik” geri dönüştürülebiliyor
Geri dönüşümün oldukça mühim olduğu bu zamanlarda özellikle çelik sektöründeki ürünlerin geri dönüştürülebilir olması büyük bir önem taşıyor. Oturumun ana konusu olan "süper alaşım" olarak adlandırılan paslanmaz çelik, %100 geri dönüştürülebilirlik, düşük yaşam döngüsü maliyeti, etkileyici bir güç/ağırlık oranı, estetik çekicilik, inertlik, hijyenik direnç, toksik akıntı eksikliği ve üretim kolaylığı gibi bir dizi olağanüstü özelliğe sahiptir.
Paslanmaz çeliğin geri dönüşümü, döngüsel ekonomide ayrılmaz bir rol oynayarak ve karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel çabalara katkıda bulunuyor. Paslanmaz çelik endüstrisi kendini müreffeh bir 2023'e hazırlarken, dünya çapında malzemelerin sürdürülebilir ve yenilikçi manzarasını şekillendirmede hayati önem taşımaya devam ediyor.
Oryx Stainless firması grup satış yöneticisi ve kurumsal gelişim başkanı Gerhard Pariser ise, konuşmasında iki ana unsur üzerinde durdu:
- Geri dönüşüm paslanmaz
- Yeşil çeliğin anahtarı
“Hurda aranan bir üründür”
Pariser, hurdanın özellikle son yıllarda aranan bir ürün olduğunu vurguladı. Paslanmaz hurda oranlarının ve geri dönüştürülmüş ürünlerin geçtiğimiz on yılda büyük oranda arttığını belirtti.Hurda, döngüsel ekonomide ve karbon azaltma yolculuğunda en çok aranan üründür.
“Hurda uluslararası bir emtia olmaya devam ediyor”
Hurdanın uluslararası bir ürün olduğunun altını çizen Pariser, hurda emtiasının bir bölgede kalabilmesi için malzemenin uygun bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı. Avrupa Birliği (AB27) Kovid sonrası dengeli segment, ithalata yöneliyor.
Ayrıca hurdanın, lojistik açıdan optimize edilmiş ve düzenlenmiş bir geri dönüşüm endüstrisi, kalite ve hacim akışlarını sağlayan temel kolaylaştırıcı olduğu ifade edildi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı