BIR ABU Dhabi konferansının Ferrous Division oturumunun ana konusu olarak geri dönüştürülebilir çelik malzemelerin önemi ele alındı. Bu oturumun asıl amacı kamuoyu ve politika yapıcılar nezdinde daha etkili bir yankı uyandırmak oldu.
Oturumda geri dönüştürülmüş çelik yaklaşık 950 milyon ton karbondioksit emisyonunu azaltmakla kalmayıp aynı zamanda enerji tasarrufuna ve değerli doğal kaynaklarımızın korunmasına da katkıda bulunduğuna da değinildi.
Ferrous Division oturumunda BIR Demir İstatistikleri Danışmanı Rolf Willeke, Ocak-Haziran 2023 dönemine ilişkin temel bulguları bizlere tanıttı:
Rakamlarla Dünya Çelik Geri Dönüşümü'nün 14. baskısına göre, dünya ham çelik üretimi 2023 yılının ilk yarısında %1,1 düşüşle 943,9 milyon tona geriledi. AB-27, Diğer Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Okyanusya dahil olmak üzere çoğu bölgede bu azalma görüldü. Ancak ham çelik üretimi Asya, Afrika ve Orta Doğu'da yıldan yıla artış gösterdi. Çin, 2023 yılının ilk yarısında %1,3'lük artışla 535,6 milyon tona ulaşan ve dünya üretiminin %56,7'sini oluşturan üretimiyle dünyanın önde gelen çelik üreticisi olmaya devam ediyor.
2023'ün ilk yarısında, geri dönüştürülmüş çelik tüketimi tüm büyük ülke ve bölgelerde düştü. AB-27 ve Japonya, 2023'ün ilk yarısında ham çelik üretimine kıyasla geri dönüştürülmüş çelik kullanımında daha küçük oranlı düşüşlere tanık olurken, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve Kore Cumhuriyeti daha büyük oranlı düşüşler yaşadı. AB-27 sırasıyla -%9,6 düşüşle 40,021 milyon tona ve -%4,3 düşüşle 16,171 milyon tona geriledi. Buna karşılık, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve Kore Cumhuriyeti ham çelik üretimine kıyasla geri dönüştürülmüş çelik tüketiminde daha büyük düşüşler yaşadı.
Türkiye'nin geri dönüştürülmüş çelik ithalatı azaldı
Türkiye'nin yurtdışından geri dönüştürülmüş çelik alımları 2023 yılının ilk yarısında %22,9 azalarak 9,637 milyon tona geriledi, ancak dünyanın en büyük ithalatçısı olmaya devam etti. ABD, Hollanda ve Belçika başlıca tedarikçiler oldu. Hindistan, yıllık %105,5 artışla 5,491 milyon tona ulaşarak ikinci en büyük ithalatçı oldu. ABD ise %4,1 artışla 2,611 milyon tonla üçüncü sırada yer aldı. Geri dönüştürülmüş çelik ithalatı Tayvan'da artarken, AB-27, Kore Cumhuriyeti, Meksika, Endonezya ve Kanada'da ithalat azaldı. Tayvan'a yapılan ithalat %18,8 artışla 1,760 milyon tona yükseldi.
Avrupa Birliği geri dönüştürülmüş çelik ihracatçısı olmaya devam ediyor
AB-27, 2023 yılının ilk yarısında sevkiyat miktarında %4,5'lik bir artışla dünyanın en büyük geri dönüştürülmüş çelik ihracatçısı olmaya devam etti. Türkiye, Hindistan ve Mısır en büyük üç alıcı oldu. Diğer büyük alıcılar ise Amerika Birleşik Devletleri, Norveç, Pakistan, Fas ve İsviçre oldu. Japonya ve Kanada'da da geri dönüştürülmüş çelik sevkiyatları arttı. İhracattaki düşüşe rağmen, Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük ikinci geri dönüştürülmüş çelik ihracatçısı olmaya devam etti. Meksika, Avustralya, Singapur ve Güney Afrika'nın ihracatında düşüşler görüldü. AB-27 dünyanın en büyük geri dönüştürülmüş çelik ihracatçısı konumunu koruyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı