Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bir uyarı yayınlayarak, şu anda çelik sektörünün kârlılığına zarar veren ve fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturan küresel arz fazlasını ele almak için güçlü politikaların uygulanması çağrısında bulundu.
2023 yılında küresel ham çelik üretim kapasitesi 2,43 milyar tona ulaştı ve bu kapasite hızla artıyor. 2024'ten 2026'ya kadar 157 milyon ton daha yeni üretim kapasitesi devreye girebilir. Bu kapasite fazlası, 2023 yılında Çin'de görülen artışa benzer şekilde çelik ihracatında bir artışı tetikleyebilir ve bu da çeşitli ülkelerdeki çelik tesislerinin faaliyetlerini sekteye uğratabilir.
Tahminler, 2026 yılına kadar yeni üretim kapasitesinin şu anki toplam küresel çelik ihracatını aşacağını ve bu büyümenin çoğunun Güneydoğu Asya ve Hindistan'da yoğunlaşacağını gösteriyor.
OECD’nin araştırmasına göre, Çin'in sübvansiyonları ve büyük ölçekli ihracatı birçok ülkede fiyat düşüşlerine katkıda bulunuyor. Ayrıca, arz fazlası küresel karbon emisyonlarını da artıyor. Durum, anti-damping önlemleri ve ticarete yönelik tarife dışı engeller gibi küresel ticaret politikalarıyla daha da karmaşık hale geliyor ve kapasite fazlası sorununu şiddetlendiriyor.
Piyasa uzmanları, fazla çelik üretim kapasitesinin ülkeleri kendi sübvansiyon programlarını oluşturmaya sevk edebileceğini, ancak bu durumun küresel ticaret ortamını daha da kötüleştirebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı