Döviz kurlarında devam eden hareketlilik gayrimenkul piyasasında belirsizliğe neden oldu. Bazı bölgelerde ev stokları erimesine rağmen her geçen gün artan maliyetler nedeniyle yatırımcılar, yeni inşaatlar konusunda temkinli davranıyor. Yeni projelerin yanı sıra devam eden inşaatlara mal alınmasında bile zorluk yaşanıyor.
‘Aralıkta daha da yükselecek’
Yaşanan belirsizlik hakkında bilgi veren Karanbey İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Barış Özgenal “Pandemide duran inşaatların da etkisiyle birlikte geçen yıl ile bu yıl arasında bazı bölgelerde yüzde 100’e varan oranlarda fiyat artışları yaşandı. Buna dövizdeki hareketlilik de eklenince artışlar devam etti” dedi.
Dövizin artmasıyla inşaat maliyetlerinin direkt yükseldiğini aktaran Özgenal “İnşaat maliyetleri geçen yılın ilk 9-10 ayına göre yaklaşık yüzde 45’e yakın bir artış gösterdi. Bu da tabii ki konut satışlarında geçen yıla göre yüzde 20 azalmaya tekabül ediyor. Gün geçtikçe maliyetlerimiz artıyor. Tahmin ediyorum ki Aralık’taki maliyet artışımız yüzde 50’lere dayanabilir. Son gelen dolar farkıyla şu anda maliyetlerde ciddi bir artış gerçekleşti” diye konuştu.
2022’de düzelir mi?
Gayrimenkul sektöründe yaşanan belirsizliğin yeni yılda sona erip ermeyeceği konusunda ise Özgenal, “Türkiye’nin en büyük sıkıntısı doların oynaklığı. Yani bugün dolar 30 TL’ye otursa, bir müddet bu şekilde gitse herkes fiyatlamasını ona göre yapar ve malzeme fiyatları, daire fiyatları ona göre oturur. Herkes bütçesine göre alımını yapar. Ama maalesef doları biz dengeleyemezsek bu durum 2022’de de düzelmez 2023’te de düzelmez” dedi.
‘Mal alamıyoruz’
En büyük sıkıntının dolardaki iniş ve çıkışlar olduğuna dikkat çeken Özgenal, “Sabit bir yerde dursa rakam hiç önemli değil. Stabil bir şekilde bir müddet gittikten sonra herkes fiyatlamasını ona göre yapar. O da biraz piyasanın açılmasını sağlar. Çünkü şu an kimse fiyatlandırma yapamıyor. Mal alamıyoruz. Yani biz inşaatlarımızda nakit paramızla mal alamıyoruz. Fabrikalar bize şu anda her gün güncel fiyat çekiyor ve mal vermekte zorluk yaşatıyorlar” ifadelerini kullandı.
Bölgelere göre değişiyor
Konut talebinin şehirlere göre farklılık gösterdiğini belirten Özgenal, “Örneğin İstanbul bölgesinde ciddi bir konut talebi var fakat konut stoğu yeterli derecede değil. Öte yandan Bodrum bölgesinde de ciddi bir konut üretimi var. Ancak fiyatlar çok yükseldi. Adana bölgesinde ise çok ciddi konut talebi olmasına rağmen belediyenin imar düzenlemesinden dolayı merkezi yerlere konut yapılamıyor” diye konuştu.
‘Gerekli adımlar atılmalı’
Piyasada yaşanan sorunların bir an önce düzelmesini beklediklerini dile getiren Özgenal ayrıca şunları söyledi: “Umarım bu durumunuz bir an önce düzelir. Hükümetimiz bu durumla ilgili gerekli adımları atıp gerekli hassasiyeti gösterirse bizim şu kur oynaklığımız biraz stabil hale gelirse, eminim ki piyasalar tekrardan eski canlılığına bürünecektir. En kısa zamanda bizler de işimize daha pozitif, daha aydınlık bakabilmek istiyoruz.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı