1999 yılında kurulan Daf Kilit, Kale’nin ardından Türkiye’de bu çapta kilit üreten ikinci firma konumunda... Yaklaşık 40 ülkeye ihracat yapan firma, kilitte ezber bozmaya hazırlanıyor. İnsaatnoktasi.com’dan Gözde Bekir’e konuşan Daf Kilit İhracat Müdürü Semih Sarıdje, firmanın çalışmaları ve 2018’e yönelik hedeflerini anlattı.
“YURTDIŞINDA MARKA REYTİNGİ ÇOK YÜKSEK”
“Şu anda 270’in üzerinde gömme kilit ve silindir kapı kilitlerimiz var”diyen Sarıdje, Daf kilidin, içlerinde Kuzey Afrika, Ortadoğu, Güneydoğu Avrupa, Orta Asya, Kafkasya ağırlıklı olmak üzere Meksika gibi ülkelerinde yer aldığı 40 lükeye ihracat yaptığını söyledi. Daf Kilidin, Türkiye’de pazarın yüzde 40’ını Kale ile paylaşan bir marka olduğunu vurgulayan Sarıdje, marka reytinginin yurtdışında çok yüksek olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
“MEKANİK KİLİT OLMADAN ELEKTRONİK AKSAM OLMAZ”
Değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte akıllı sistemlerin devreye girmesiyle beraber kilit sektöründe ne gibi gelişmeler olduğuna yönelik bir soruyu da yanıtlayan Sarıdje, DAF Kilit’in de elektronik kilitle ilgili çalışmaları olduğunu vurguladı. Bu geçişe rağmen yapılması gereken en önemli şeyin mekanik kilidin revize edilmesi olduğunu söyleyen Sarıdje; “Evet elektronik kilide bir geçiş var ama aynı zamanda mekanik kilidin de revize edilmesi lazım ve mekanik kilit olmadan elektronik kilitle ya da herhangi bir aksamla bir kapıyı açıp kapatamazsınız. Yine mekanik bir aksamın içerde çalışıyor olması lazım… Bir dilin olması lazım, sürgünün olması lazım”dedi. Bu bağlamda Daf Kilit’in dönüştürme çalışmaları içerisinde olduğunu vurgulayan Sarıdje, Haziran ayında 2 yeni gömme kilit ve elektronik kilitle çıkış yapacaklarını söyledi.
“APLİKASYONUMUZ İNŞA EDİLİYOR”
Akıllı sistemlerle uyumlu olacak bir aplikasyon üzerinde çalışma gerçekleştirdiklerini belirte Sarıdje, bu sistemlerle eve kimin girip çıktığının, kapının kaç kere açılıp kapandığının ve istenildiği takdirde kapının ne zaman açıldığının bildiriminin telefonlara geleceğini söyledi.
“İYİ OLAN KİLİT, AĞIR OLAN DEĞİLDİR”
Gelişen teknolojiye rağmen güvenlik açıklarını bularak insanları mağdur eden ve evlerin içlerine girme tehlikesi yaratan hırsızların yarattığı riski aza indirgemek için ne gibi çalışmalar yapıldığına yönelik bir soruyu da yanıtlayan Sarıdje, bu konunun sektörle alakalı olduğunu ve insanların bunu anlamasının biraz uzun sürdüğünü söyledi. “Ben yurtdışında özellikle bizden daha fakir ülkelerde mesela Mısır’da hala daha kilidin tartıya konulduğunu ve eğer ağır bir kilitse bu kilit iyidir mantığı olduğunu görüyorum ama aslında öyle değil”diyen Sarıdje, o tarz kilitlerin iç oda kilitlerinde yer aldığını belirtti. İç odaların güvenlik için değil önlem için kapılara sahip olduğunu vurgulayan Sarıdje; “Yani güvenlik için yatak odası kapısını kapatmıyorsunuz biri bodozlama içeri dalmasın diye kapı kapatılıyor. Bir önlem için o kapı kapanıyor ve şu anda bizim bunun için ürettiğimiz malzeme,demir,pirinç malzeme,diller,kasalar buna aslında gerek yok”dedi. Avrupa’da yüzde 80-90 oranında insanın bu bilince ulaştığını ve plastikten daha az maliyetli ama daha çevreci ürünlere geçildiğini ifade eden Sarıdje, Türkiye’de ise böyle bir talep olmadığı için bu tarz ürünlerin yapılmadığını söyledi.
“KİLİDİMİZİ AÇANA ÖDÜL VERECEKTİK BAŞARAN OLMADI”
DAF Kilit’in plastikten oluşan yeni bir kilit yaptığını ifade eden Sarıdje, iç tarafta bu şekilde ilerlediklerini söyledi. Dışta çelik kapıda kullanmak üzere de kancalı bir kilit yaptıklarını söyleyen Sarıdje, söz konusu kilidin yaklaşık 6-7 tonluk baskıya dayanabildiğini belirttti. Kapı, Pencere ve Cam Fuarı’nda kilidi açabilene ödül vermek adına bir yarışma düzenlediklerini de belirten Sarıdje, bu kilidi açmayı başaran kimsenin olmadığını vurguladı. Bir kapıya kolaylıkla levyenin girebilmesi ve kilide kolaylıkla ulaşılmasının kilidin dayanma gücünü zayıflattığına da dikkat çeken Sarıdje, önemli olanın kapı olduğuna vurgu yaptı. Sarıdje; “Kapının kalitesi de önemli eğer kapı ulaşılabilirse kilide, o kanatlar sağlam değilse bir levyeyle onu açıp kilide ulaşabiliyorsa kilidin direnci daha da düşmüş oluyor ama bizim bu kilitte full kapalı ise turlu kancalı kilit, levye ile oraya bassa bile 7-8 tonun üzerinde bir güç uygulaması lazım ki bu da mümkün değil”dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı