Türkiye’de kentsel dönüşümü ilk başlatan firmalardan biri olan ve toplam 15 şantiyesiyle çalışmalarını sürdüren Keten İnşaat Ltd. Şti, başta Nişantaşı olmak üzere 38 yıldan bu yana İstanbul’un farklı bölgelerinde konut projelerini hayata geçiriyor.
İstanbul’un birçok semtinde sağlıksız, eski binaların yıkılarak günün teknolojisine uygun çağdaş yapıların yapılmasını kendileri için bir görev kabul eden Keten İnşaat, bugüne kadar 100’ün üzerinde binayı yeniledi. Keten İnşaat Başkanı Selahattin Keten, eskiyen, ekonomik ömrünü doldurmuş binaları yıkıp, depreme dayanıklı, semt dokusuna uygun ve akıllı bina özelliklerine sahip yeni yaşam alanlarına dönüştürdüklerini belirtti. Bugüne kadar Nişantaşı, Ulus, Şişli, Etiler ve Bağdat Caddesi civarında butik proje ve lüks konutlar inşa ettiklerinin altını çizen Selahattin Keten, şu anda 15 şantiyede çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
Projeleri hakkında bilgi veren Selahattin Keten, “Kadıköy yakasında ve Eyüp’te devam eden sıfırdan projelerimiz var. Eyüp’teki projemiz Silahtarağa’da yer alıyor. Tarihi yarımadanın uç tarafında yaklaşık 20 bin metrekarelik iki konut bloğu inşa ediyoruz. 59 daire ve dört mağaza olacak. Haziran ayı ortalarında tamamını teslim edeceğiz. Bağdat Caddesi’nde 4 bin metrekare bir iş merkezi yapıyoruz. Yine Kadıköy’de 6 bin 500 metrekarelik projeyi bitirip teslim ettik. Kentsel dönüşüm anlamında ise Şişli bölgesinde devam eden 10, Etiler’de ise 2 projemiz devam ediyor” diye konuştu.
Türkiye’de kentsel dönüşümü değerlendiren Selahattin Keten, kentsel dönüşümün Türkiye’de geç başladığını belirtti. Keten, “Kentsel dönüşüm yasası 1999 depreminin hemen ardından çıkmalıydı, Yasanın geç çıkması Türkiye’ye büyük zarar verdi” dedi.
Selahattin Keten, Türkiye genelinde 6,5 milyon civarında depreme dayanıksız bina bulunduğunu kaydederek, kentsel dönüşüm konusunda radikal kararların alınarak hızlı hareket etmek gerektiğini söyledi. Keten, “Aslında devlet yeterli desteği sağlıyor ancak biz inşaatçıların en büyük sıkıntısı, en büyük zorluk noktası bürokrasi oluyor” dedi. Kentsel dönüşüm sürecinin plansız ilerlediğine de işaret eden Selahattin Keten, alt yapı sorununun çözülmeden kentsel dönüşümün başarıya ulaşamayacağının ve parsel bazında değil ada bazında imarlar veriler kentsel dönüşümün hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
“İşadamıyız herkesle çalışırız”
Selahattin Keten, bir dönem Şişli Belediye Başkanı olan Mustafa Sarıgül ile aralarının çok iyi olduğu ve bölgedeki projelerinde kendilerine belediyenin büyük kolaylıklar sağladığı iddialarına ilişkin olarak ise şunları söyledi: “Keten İnşaat olarak bölgede 38 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Mustafa Sarıgül, Belediye Başkanı olmadan da biz bu bölgede projeler yapıyorduk. Mehmet Ali Sungur, Gülay Aslıtürk, Fatma Girik’in belediye başkanı olduğu dönemlerde de projeler gerçekleştirdik. Mustafa Sarıgül’ün belediye başkanlığı yaptığı 15 yıl süre içinde de Keten İnşaat olarak kendisiyle çalışmalarımız oldu. Mustafa Sarıgül, bölgeye katma değer sağlamış bir belediye başkanıdır.”
“Biz işadamıyız, her parti ile herkesle çalışırız” diyen Selahattin Keten, “Mustafa Sarıgül’ün belediye başkanı olduğu dönemde Şişli tarihinde görmediği kadar hizmet gördü. En başta, 1950-60’lı yıllardan kalma 48 ilköğretim okulunun tamamı yıkılmış yerlerine modern 50-60 derslikli okullar ile Türkiye’nin en modern beş yıldızlı öğretmenler evi yapılmıştır. Marmara Üniversitesi’ndeki Erdal İnönü Bilim ve Araştırma Merkezi, Fulya Bilim Merkezi onun zamanında kuruldu. Nişantaşı-Teşvikiye esnafın terk ettiği bir alandı. Kentsel tasarım projeleri ile Nişantaşı’nı uluslararası alışveriş merkezi haline getiren odur. Bu çalışmaları kimse görmemezlikten gelemez” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı