Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, kentsel dönüşüm sürecinde inşaat firmalarıyla vatandaşın baş başa bırakılmaması gerektiğini belirterek, "Kentsel dönüşümde bir seferberlik olmalı. Başka türlü kentsel dönüşümün ilerlemesi çok zor." dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Özyurt, gayrimenkul sektörünün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, yeni projeleri hakkında da bilgi verdi.
Bugüne kadar İstanbul'da orta ve alt gelir grubuna yönelik çok sayıda konut ürettiğini ve isteyen her firmanın bunu yapabileceğini ifade eden Özyurt, "Benim elimde sihirli bir değnek yok. Bu işin sırrı çok çalışarak az kazanmaya razı olmaktan geçiyor. Gerçekten inşaatçılık yapmanız, ciddi makine parkı ve insan kaynağınızın olması ve tüm bu zorluklarla mücadele ederken çok çalışmanız gerekiyor." diye konuştu.
Bunların sonucunda da az kâra razı olunursa ekonomik konut arz edebildiğine işaret eden Özyurt, "Genel anlamda piyasaya baktığınızda son 10 yıldır inşaat sektörüne çok oyuncu girdi. Bu oyunculara da bakın, çok para kazanmak için sektör dışından girdiler. Bunun için de girildiğinden metrekare fiyatları yukarı çıktı. Türkiye'nin yüzde 90'ının gelir durumu belli. Bunu göz önüne aldığınızda 'benim işim' diyerek sırça köşkten idare etmiyorsanız bu fiyatlara satabiliyorsunuz. Gönül işi. İdealist olmanız lazım." şeklinde konuştu.
Önümüzdeki yıllarda İstanbul'da gerçekleşmesi beklenen depremin konut fiyatlarına olası etkilerini değerlendiren Özyurt, "Bunun örneği 17 Ağustos 1999 depreminde yaşandı. Avcılar'da deprem öncesi 100 bin lira olan evler, 10 bin liraya düştü. Ama bu evler hasarlıydı. Bedava da olsa ne olur ki? Yeniden bir deprem olması durumunda da elbette hasarlı evlerde fiyatlar düşer. Ancak yeni yapılan ve hasar almamış konutların fiyatı daha çok yükselir. Çünkü hasar almış konutlardan insanların tasfiye olması gerekir. Öyle büyük bir depremde zaten bunu düşünmenin anlamı yok." değerlendirmesinde bulundu.
"Esenyurt'ta butik bir proje düşünüyorum"
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyurt, iki ay önce Ncadde Agora'yı yatırımcısıyla buluşturduklarını ve geçen ay da 1CoastalCity'yi ev sahiplerine teslim ettiklerini belirterek, "Bu yıl 2 yeni proje açtık. Şu anda 650 milyon dolar değerinde toplam 5 bin konut üretimi için 6 projenin inşası ise devam ediyor. Bugüne dek toplam 25 farklı proje ürettik. 19 projede 15 bin konut teslim ettik. Bitmeyen proje diye adlandırılan bir proje vardı. Yaklaşık bin 300 kişinin mağdur olduğu bir projeydi bu. O projeyi devraldık ve adını Ödül İstanbul koyduk. Beylikdüzü'nde çok güzel bir lokasyonda. Fiyatını da ekonomik çıktık. Çünkü çok hızlı satıp, insanların mağduriyetini gidermek istiyoruz. Metrekare fiyatımız 3 bin lira. İnsanların ulaşabileceği bir rakam." ifadelerini kullandı.
Mayıs ayında satışa çıkan Ödül İstanbul'un, 2 bin 683 konut ve 102 ticari üniteden oluştuğunu anımsatan Özyurt, "Yüzde 30'unu sattık ve iyi gidiyor. Onun dışında Bahaş Holding iş birliğiyle Esenyurt Doğan Araslı Bulvarı üzerinde yeni projeye başladık. Ön satışları başlayan Meydan Ardıçlı ise bin 700 konuttan oluşuyor. Ortalama metrekare fiyatımız 4 bin lira. Esenyurt'ta butik bir proje düşünüyorum. Üniversitenin karşısında öğrencilere yönelik bir residence hayalimiz var." bilgisini verdi.
Özyurt, İstanbul'da yapılan 45 metrekarenin alındaki daireleri eleştirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Şehir içinde küçük konut projeleriyle öne çıkan bazı firmalar bu işin suyunu çıkarmaya başladılar. Rekabet anlamında, kârlılığı da yukarı çekmek için o kadar küçük konutlar yaptılar ki satış sonrası hiç memnuniyet yok. Alan kişiler de ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan Planlı Alanlar Yönetmeliği Taslağı net alanın en az 28,50 metrekare olması zorunlu kılındı. Keşke 45 metrekarenin altında yapılması yasaklansa. 30 metrekarelik bir dairede insan yaşaması mümkün değil. 1+0'larda da yaşanması mümkün değil. Bu işe ilk başladığımdan beri brüt 65 metrekarenin altında, net 45 metrekarenin altında daire yapmadım. Net 44-45 metrekare bandı altında 1 kişi bile yaşayamaz. 2 adet sandalye koyuyorsun ve salon bitiyor. Böyle projeler var."
"Lüks konut fiyatlarında düşüş olabilir"
Türkiye'nin tapuda en fazla işlem gören ilçesinin Esenyurt olduğuna dikkati çeken Özyurt, "Yabancıların da Türkiye'de en fazla konut aldığı bölge burası. Hızlı bir göç alıyor ve büyüyor. O yüzden metronun buraya çok hızlı gelmesi lazım. Beylikdüzü'nden Eminönü-Sirkeci tarafına sahili doldurup 3-5 şeritlik bir yol yapılabilir. Hep böyle bir hayalim vardı. O zaman buradaki trafiği ciddi anlamda alır götürürsünüz. Denizi doldurarak havaalanı ve meydanlar yapılıyor. Otoban da yapılsa müthiş bir şey olur. Maliyeti de düşük olur." yorumunu yaptı.
Özyurt, fiyat ortalaması çok yüksek konutlar yapmaya başlanması nedeniyle lüks konutlarda balon oluştuğunu ve bu nedenle fiyatlarda düşüş olabileceğini aktararak, "Eskiden olsa satılırdı, talep belliydi o standarttaki konutlar da belliydi. 2 günde satılıyordu. Şimdi o standartta o kadar çok konut var ki ama o kadar çok insan yok. Türkiye'de kaç kişi bu konutlara ilgi gösterecek. İnsan sayısından fazla konut ürettik. Devamlı yükselen Bağdat Caddesi fiyatları aşağıya doğru gidiyor. Metrekaresi 7 bin liranın üzerindeki konutlarda bir şişme var. Ama İstanbul'da hala konuta ihtiyaç var. Ulaşılabilir fiyatta konut ürettiğinizde satıyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.
"Kentsel dönüşümde bir seferberlik olmalı"
Tamer Özyurt, kentsel dönüşümde çeşitli sıkıntılar yaşandığını ve devletin bu alandaki tüm konutları kendi değerinde toplaması gerektiği önerisinde bulunarak, şu anda vatandaşın hasarlı binadan çıkması için ikna edilmeye çalışıldığını aktardı.
Devletin karayolu yapacağı zaman o yolun üzerindeki yerleri istimlak ettiğini, aynı şekilde kentsel dönüşüme dahil olan konutların da gerçek değerleriyle toplanması gerektiğini vurgulayan Özyurt, "Sonra buradaki alan tek bir parsel ya da büyük parseller halinde müteahhitlere verilmeli. Yoksa müteahhit vatandaşa açgözlü, vatandaş da müteahhite çok para kazanmak isteyen açgözlü olarak bakıyor. Dolayısıyla bu iş tıkanıyor. Ayrıca sayı anlamında da çok... Fikirtepe'de kentsel dönüşüme başlayan firmalara bakın, bir de şu andaki firmalara bakın. Neredeyse hepsi değişti. Bazıları da babadan oğula devretti. İnşaat firmalarıyla vatandaş baş başa bırakılmamalı. Kentsel dönüşümde de bir seferberlik olmalı. Başka türlü kentsel dönüşümün ilerlemesi çok zor." ifadelerini kullandı.
Körfez Bölgeleri'nde düzenlenen gayrimenkul firmalarına devletin destek vermesi önerisinde bulunan Özyurt, "Fuarlarda bakanları görebilsek, bu işle ilgili yatırımlar yapsak çok daha fazla dönüşler alabiliriz. Amacımız Türkiye'ye daha fazla döviz sokmak ise bizim gibi firmalar biraz desteklenmeli. Sattığımız mal kadar buradan KDV'siz mal alarak desteklenebiliriz. Türkiye'ye faydalı oluyorsam bunun karşılığını almak istiyorum ki daha çok koşabileyim." diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı