9.866,73 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
35,48 USD USD USD
36,53 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
39,25 TRY Faiz Faiz
81,60 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,67 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,46 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
104,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.100,05 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Katılım Bankacılığı "Koordinasyon Mekanizması" ile Büyüyecek

Türkiye Finans Genel Müdürü ve TKBB Yönetim Kurulu Başkanı Çelik: "Varlığa veya Ortaklığa Dayalı Koordinasyon Mekanizması sektörün gelişimine ciddi anlamda katkı sağlayacaktır"

Katılım Bankacılığı "Koordinasyon Mekanizması" ile Büyüyecek

Türkiye Finans Genel Müdürü ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik, "Varlığa veya Ortaklığa Dayalı Koordinasyon Mekanizması sektörün gelişimine ciddi anlamda katkı sağlayacaktır" dedi.

AA muhabirine Türkiye'nin uluslararası finans merkezi olmasına katkı sağlayacak olan "Varlığa veya Ortaklığa Dayalı Koordinasyon Mekanizması"nın kurulması ve 2016 yılı beklentilerine ilişkin görüşlerini paylaşan Türkiye Finans Genel Müdürü Osman Çelik, koordinasyon mekanizmasının, sektörün gelişimine de ciddi anlamda katkı sunacağına inandıklarını söyledi.

İstanbul'un faizsiz bankacılık merkezi olması için öncelikle 10. Kalkınma Planı İstanbul Finans Merkezi (İFM) Eylem Planı 7'nci Bileşen'de yer alan katılım bankacılığı ve faizsiz finans sisteminin geliştirilmesine yönelik aksiyonların plana uygun olarak tamamlanması gerektiğine dikkati  çeken Çelik, "Bu aksiyonlar ile faizsiz finans sistemine yönelik mevcut algının iyileştirilmesi, insan kaynağının geliştirilmesi ve literatürün zenginleştirilmesi, faizsiz finans sisteminin kurumsal yapısının ve hukuki altyapısının geliştirilmesi, ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması hedeflenmektedir" dedi.

Çelik, bu aksiyon planının başarılı olabilmesi için sektördeki tüm paydaşların üzerine düşen sorumluluğu sahiplenerek yerine getirmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

İFM Eylem Planı'nda bu aksiyonla temel hedefleri de anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Faizsiz finans konusunda vizyon tespiti, ilgili taraflar arasında koordinasyon işlevi, faizsiz finansa ilişkin yabancı yatırımcıların ülkeye çekilmesi, uluslararası kuruluşlardan fon temininin artırılması ve İslam Kalkınma Bankası fonlarının daha etkin kullanılmasını sağlayan sistemlerin kurulması olarak belirtilmektedir. Sektörümüzdeki oyuncuların da artış ile birlikte koordinasyon gereksiniminin artacağını düşündüğümüzde hükümetimizin bu çalışmayı sahiplenmesi hepimiz için sevindiricidir. Kurulacak olan koordinasyon mekanizmasında, Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) etkin ve proaktif rol almasının da kritik öneme sahip olduğunu düşünüyorum."

"2016 yılında yüzde 15'in üzerinde büyüme mümkün"

Osman Çelik, sektörün gelişimi için belirlenen ve 10. Kalkınma Planı – İFM 7'nci Bileşen'de belirtilen aksiyonlara ek olarak, mevcut durumda tüm katılım bankaları olarak yüzde 5,1 seviyesinde olan toplam aktif pazar payını 2025 yılına kadar yükseltmek için gereken adımların "Türkiye Katılım Bankacılığı Strateji Belgesi"nde yer aldığını anımsattı.

Sektör stratejileri doğrultusunda, paydaşların görev ve sorumluluklarının belirlenmesini sağlamanın, pazar talebini karşılamak için ürün çeşitliliğini ve gelişimini artırmanın planlanan adımların ana başlıkları olduğunu ifade eden Çelik, katılım bankalarına yönelik Danışma Genel Kurulu'nun oluşturulmasını ve bunun standart hale getirilmesini sağlamanın, katılım bankacılığı insan kaynağının geliştirilmesi ve literatürün zenginleştirilmesi için eğitim, İK ve sertifikasyon düzenlemelerini yapmanın, katılım bankacılığına yönelik mevcut algının iyileştirilmesi için kurumsal iletişim, algı ve itibar yönetimini sağlamanın da diğer ana başlıklardan olduğunu kaydetti.

Çelik, ayrıca, sektörün mevzuat altyapısının iyileştirilmesi ve sektöre özgü ürünlerin hayata geçirilmesi için yasal düzenlemelerin tamamlanması gerektiğini söyledi.

Bu aksiyonlardan sorumlu pek çok paydaşın bulunduğunu, paydaşlardan biri olan hükümetin de ilgili alanlarda plana uygun ilerlemesinin en temel beklentileri olduğuna işaret eden Çelik, bu konular ile ilgili taleplerin de hükümet programı çalışmaları kapsamında yapılan toplantılarda Başbakan'a bir dosya halinde ilettiklerini kaydetti.

Türkiye'de "Özel Finans Kurumları" olarak faaliyetlerine başlayan katılım bankalarının, 2005 yılında banka statüsüne geçişle beraber hızlı bir büyüme ivmesi kazandığını ve 2015 yılı 3. çeyrek itibarıyla yüzde 5,1 pazar payına ulaştığını belirten Çelik, 2005'ten beri  gelişime bakıldığında, yıllık ortalama büyümenin yüzde 30 ile sektörün üzerinde olduğunu ifade etti.

Çelik, 2015 yılı ekim sonu itibarıyla katılım bankaları olarak yıl sonuna göre büyüme oranlarının  yüzde 15 olduğunungörüldüğünü belirterek, sektöre yeni katılan oyuncular da göz önünde bulundurulduğunda, 2016 yılında yüzde 15'in üzerinde bir büyümenin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

"Katılım bankacılığında hedef yüzde 15"

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz ise İFM Eylem Planı içerisine katılım bankacılığı ve faizsiz finansı geliştirmek üzere koordinasyon mekanizmasının eklendiğini dile getirdi.

Bu koordinasyon mekanizmasının içerisinde Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, BDDK, TKBB, ilgili bakanlık ile diğer kuruluşların yer alacağı bilgisini veren Akyüz, proje kapsamında çalışmaların başlatıldığını ifade etti.

Bu çalışmaların Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda sürdürüldüğünü belirten Akyüz, amacın; İstanbul'un faizsiz finans ve katılım bankacılığı alanında merkez haline getirilmesi, katılım bankacılığının ülkede yaygınlaştırılması ve daha büyük işlem hacimlerine ulaşılması olduğunu kaydetti.

TKBB'nin 2015 -2025 yılını kapsayan Strateji Belgesi'nde katılım bankacılığının 2025 yılında bankacılık sektöründeki payının yüzde 15'ler seviyesine gelmesinin hedeflendiğini anlatan Akyüz, çalışmaların katılım bankacılığını bu büyüklüklere ulaştırmada destekleyici olacağını düşündüğünü söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin uluslararası finans merkezi olmasına katkı sağlayacak olan "Varlığa veya Ortaklığa Dayalı Koordinasyon Mekanizması"nın kurulması için çalışmaların başlatıldığını ve hızlı bir şekilde devam ettiğini açıklamıştı.

Konuya ilişkin genelgenin Başbakanlık'a gönderildiği bilgisini veren Şimşek, "Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı başkanlığında kurulması öngörülen kurul şeklindeki yapıda, ilgili kurum ve kuruluşların en üst düzeyde temsilcilerinin yer almasıyla birlikte bu alandaki çalışmaların önemli bir ivme kazanması beklenmektedir" ifadesini kullanmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ABD'de sanayi üretimi geçen ay beklentileri aştı

18 Ocak 2025 Cumartesi

İşletmelere yönelik sürdürülebilirlik denetimi ve esasları belirlendi

17 Ocak 2025 Cuma

Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi ile çevreci üretim teşvik edilecek

15 Ocak 2025 Çarşamba

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, BAE’de Yatırım Bakanı ile görüştü

14 Ocak 2025 Salı

Suriye'den Türkiye'ye üst düzey ziyaret

14 Ocak 2025 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun