Demir, Kardemir'in stratejik planı, yatırım hedefleri ve üretim tonajıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Ham çelik üretim tonajını 2,5 milyon ton seviyelerinden 3,5 milyon tona çıkarmayı amaçladıklarını belirten Demir, önümüzdeki 5 yılda 1,5 milyar doları bulacak yatırım hedefleri olduğunu vurguladı. Kardemir'in yerli ve milli üretim stratejileriyle sektörel bağımsızlığı sağlayacağını ve küresel bir güç olma vizyonuyla ilerleyeceğini söyleyerek, "Kardemir, çevresel sosyal sürdürülebilirlik ve paydaş değerlerinin ön planda tutulduğu operasyonlarıyla değişime liderlik etmeyi hedeflemektedir." şeklinde konuştu.
Demir, önümüzdeki 5 yıl içinde 1,5 milyar doları bulacak yeni yatırım hedeflerini paylaşırken, katma değerli çelik üretimini iki katına çıkarmayı planladıklarını da ifade etti. Ayrıca, lojistik kısıtlamaların aşılması için lojistik master planı hazırlayacaklarını ve alternatif taşıma kanallarını geliştireceklerini belirtti. Karbon nötr tesis hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji üretimine odaklanacaklarını ve yeşil çelik stratejilerini yerli ve milli firmalarla geliştirmeyi planladıklarını da ekledi.
Savunma sanayisine destek
Yeni pazarlara açılma hedefleri olduğunu belirten Demir, pazar paylarını da yüzde 9'dan yüzde 12'ye çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.
Demir, savunma sanayisinde nitelikli malzeme ve alaşım konusunda dışa bağımlılık olduğuna işaret ederek, bu alanların kapatılmasında, Kardemir ve bağlı ortaklıklarının önemli rol oynayacağını vurguladı.
Çevre yatırımları için 40 milyon dolar bütçe
Demir, AB'nin sınırda karbon düzenlemesine uygun şekilde hareket edeceklerine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şirketimiz, sağlıklı çevre ve verimli üretim ilkesinden hareketle üretim ve yatırım faaliyetlerinde çevreye duyarlı olmayı temel prensip olarak kabul etmektedir. Şirketimiz bu noktada 2006'dan 2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 160 milyon dolar harcama yapmıştır. 2024 yılı için çevre yatırımlarımıza yaklaşık 40 milyon dolar bütçe ayrıldı. Önümüzdeki yıllarda da çevreci yatırımlarımız hızla artarak devam edecek."
Yeşil çelik konusundaki teknolojiyi, yerli ve milli firmalarla ortak paydada buluşarak geliştirmeyi hedeflediklerine de dikkati çeken Demir, karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 15 azaltmayı ve 2053 yılına kadar karbon nötr bir tesis olmayı amaçladıklarının altını çizdi.
Enerji yatırımları yapılacak
Demir, güneş enerjisi başta olmak üzere çeşitli enerji yatırımlarının devam ettiğini belirterek, "İlk planda 2026 yılı sonuna kadar 250 megavatlık yenilenebilir enerji üretimini hedeflemekteyiz." dedi. Demir, güneş enerjisi yatırımlarına sıfırdan başlanacağını ve şirketin, güneş, rüzgar ve jeotermal enerjide oyuncu olabileceğini söyledi.
KARDEMİR'in yaklaşık 10 milyon dolarlık bir bütçeyi AR-GE'ye yönlendirdiğine işaret eden Demir, özel endüstri bölgesi olmakla ilgili girişimleri bulunduğunu da ifade etti.
Hem liman hem demir yolu işletmeciliği konularında sinerji oluşturacak ortaklıkların öncelikleri olacağına işaret eden Demir, "Verimli üretim teknikleri, alternatif enerji ve yeşil çelik üretimi konusunda devletimizin özel destek projelerine başvurumuzu yaptık, çeşitli alanlarda da yapmaya devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
“Cumhurbaşkanımızın Kardemir'e verdiği değer kritik bir role sahip"
Demir, büyüme stratejileri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kardemir'e verdiği desteğin çok kıymetli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, "Cumhurbaşkanımızın Kardemir'e vermiş olduğu değer, ülkemizin sanayi ve ekonomik kalkınması açısından kritik bir role sahiptir. Bu destek, Kardemir'in sadece bir sanayi kuruluşu olmanın ötesinde, ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilirlik gücünü artırarak Türkiye'nin sanayi potansiyelini daha da geliştirmesine katkı sağladığı gibi bu desteği, yerli üretimin teşvik edilmesi ve istihdamın artırılması gibi stratejik hedeflerimizi ve ülkemizin sanayideki önemli konumunu korumasına yardımcı olmaktadır" diye konuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı