Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (Kardemir) Genel Müdürü Ercüment Ünal, İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası dolayısıyla fabrikanın Eğitim Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte konuşma yaptı.
“Sıfır İş Kazası" hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Kardemir’de, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftasında, tüm çalışanlar arasında farkındalık yaratacak etkin programlar düzenlendi. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda daha yüksek bilinç oluşturmak ve bu konudaki duyarlılıkları artırmak amacıyla düzenlenen etkinliklere KARDEMİR üst yönetimi ve çalışanlarının yanı sıra Çelik İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Ulvi Üngören ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı ve İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sezgin Tiryaki'de katıldı.
"Hedefimiz Sıfır İş Kazası"
Kardemir tarihi filmi gösterimi ve Kardemir marşının okunmasının ardından yıllık değerlendirme için söz alan Genel Müdür Ercüment Ünal, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda çalışanlarımıza önemli mesajlar verdi. Kardemir'de hedefin "Sıfır İş Kazası" olduğunu ve bu hedefe, şirket genelinde uygulamaya konulan İSG sistematiklerinin tüm çalışanlar tarafından sahiplenilmesi ile ulaşılabileceğine dikkat çeken Ünal, "Kazasız çelik üretimi ulaşılabilir bir hedeftir ve Kardemir'de bu hedefe ulaşmak için en önemli önceliğimiz İş Sağlığı ve Güvenliğidir" dedi.
Şirketlerin yıl içerisinde gerçekleştirdikleri faaliyetler sonrasında bazen kar, bazen de zarar edebildiğini ancak, oluşan zararın her zaman telefi edebilecek bir parasal değer olduğunu belirten Kardemir Genel Müdürü Ercüment Ünal "ne kadar kar ederseniz edin, ya da ne kadar zarar ederseniz edin, hiçbir iş insan sağlığından, insan hayatından daha değerli değildir. Zarar edersiniz ama, bu zararı her zaman kara çevirebilecek imkanı yakalayabilirsiniz. Teknolojinizi geliştirerek, verimliliklerinizi artırarak, daha fazla katma değer üreterek, karı yakalamanız her zaman mümkündür. Ancak, yitirilen canı geri getirmeniz, yitirilen bir uzvunuzu yerine koymanız mümkün değildir" dedi.
Ünal konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Her şeyi öteleyebiliriz, her şeyden vazgeçebiliriz ama çalışanımızın sağlığından ve güvenliğinden vazgeçemeyiz ve öteleyemeyiz. Bunun için şirketimizde kurulan İSG Sistematiklerini koruyacak ve geliştireceğiz. Bu konuda her birimize büyük sorumluluk düştüğünü unutmayacağız. Gerçekleştirdiğimiz tatbikatları aralıksız sürdürecek ve bu konudaki pratiklerimizi geliştireceğiz. Kaza paylaşım sunumlarımızı çok önemsediğimi bilmenizi isterim. Yaşadıklarımızdan elde ettiğimiz tecrübeler, yeni olası kazalarımızı önleyecektir. 2016 yılında iki kez kaza paylaşımı yaptık. Bu yıl sonuna kadar 3 kez daha kaza paylaşım sunumu gerçekleştireceğiz. 2016 yılında ünitelerimizde gerçekleştirilen 23 Haberli Güvenlik Turunda tespit edilen İSG uygunsuzluklarının % 85'ini giderdik. 2017 yılında bu sayıyı 30'a çıkararak belirlenen uygunsuzlukların tamamını da gidermeliyiz. Gelecek yıldan itibaren bu turları habersiz güvenlik turlarına çevirmeliyiz. Sürdürülebilir bir İSG politikasını şirketimizde hakim kılamadığımız sürece, sıfır iş kazası hedefine ulaşmamız mümkün olamaz. Habersiz güvenlik turlarının ödül ve ceza sistemi, bizler için hem teşvik edici, hem de caydırıcı olacaktır"
İSG haftası etkinliklerinin ilk gün oturumu Kardemir'de düzenlenen İSG konulu şiir, resim ve slogan yarışmaları ile en çok İSG önerisi veren ünite ve çalışanın ayrıca, son 1 yıldır ve son 3 yıldır iş kazası yaşamayan başmühendisliklerin ödüllendirilmesi, İSG konulu tiyatro gösterisi ve Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin sahne aldığı müzik dinletisi ile sona erdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı