1989 yılından bu yana Karşıyaka bölgesinde önemli işlere imza atan Durusu İnşaat, 29 yıllık tecrübesi ve yenilikçi bakışı ile inşaat sektörüne farklı bir boyut kazandırdı.“Babam ve amcalarımızdan devraldığımız bayrağı en güzel şekilde sürdürmeye çalışıyoruz” diyen Durusu İnşaat’ın genç Genel Müdürü Emre Demir, sektörde gelinen noktayı,rekabet koşullarını ve geleceğe yönelik projelerini insaatnoktasi.com’dan Gözde Bekir’e anlattı.
“2018’DE İKİ YENİ PROJE YOLDA”
Durusu İnşaat’ın ağırlıklı olarak Karşıyaka ve civar bölgelerindeki projelerle ilgilendiğini belirten Demir, il dışında proje gerçekleştirmeyi şimdilik düşünmediklerini söyledi. “Ticarette kontrol mekanizmamızın dışında olan işleri çok gerçekçi bulmuyorum” diyen Demir, yakın bir tarihte Torbalı,Çamdibi ve Bornova taraflarında da çalışmayabaşlayacaklarını söyledi. Demir,2018 yılının ortalarına doğru hayata geçirmeyi hedefledikleri “Havan Royal Balatçık” ve “Havan Residence” projeleriyle bilinirliklerini artırma noktasında çıtayı bir üst seviyeye çıkaracakları konusunda da iddialı konuştu.
“KONUTTA KAR MARJI DAHA YÜKSEK”
İzmir’in en çok kentsel dönüşüm alan bölgelerinden biri olan Karşıyaka’da inşaatların kalitesi, güvenilirliği konusunda herhangi bir sıkıntı gözlemleyip gözlemlemediği sorusuna da yanıt veren Demir, yeni çıkan yönetmelikle birlikte firmaların işinin ehli olmaya çalıştıklarını ve yapı denetimlerinin artmasıyla birlikte sağlamlık konusunda bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi. “Kentsel dönüşümü İzmir için faydalı bulmuyorum” diyen Demir, kar marjlarının da söylenildiği kadar yüksek olmadığını vurguladı. Bir dairenin karşılığında 8-10 daire yapıldığını belirten Demir bu sebeple konutlardaki kar marjlarının daha yüksek olduğunu ifade etti.
“BU ALT YAPI BU YÜKÜ KALDIRMAZ”
Son dönemde İstanbul merkezli pek çok firmanın da İzmir’de projeler yapmasını, hatırı sayılır bir oranda nüfus göçü yaşanmasıyla ilgili görüşlerini açıklayan Demir, İzmir’in bu yükü sırtlama konusunda sıkıntı yaşayabileceğini belirtti. İstanbul merkezli bir çok firmanın Bayraklı bölgesinde yatırımlar yaptığına dikkat çeken Demir; “Bu alt yapı bu yükü kaldırmaz,keza İstanbul’dan bir göç sirkülasyonu olursa binalarında bunu kaldıracağını düşünmüyorum çünkü yeterli sayıda konut yok”dedi.Özellikle Körfez hattında artış gösteren gökdelenlerin kentin silüeti ile uyumlu olmadığını da ifade eden Demir, yapılan rezidansları sağlıklı bulmadığını söyledi. İstanbul’un ülkemiz için önemli bir lokomotif olduğunu ve İstanbullu firmaların İzmir’e gelmesinin kendilerini rekabet açısından gururlandırdığını belirten Demir buna rağmen yapılan rezidansların İzmir halkı ve İzmir kentinin dokusuna uymadığını söyledi.
“İZMİRLİ EMEKLİ GİBİ YAŞAMAK İSTİYOR”
Söz konusu rezidanslara 2-3 bin TL civarında kira vererek üzerine bir de aidat ödemenin İzmir halkına hitap eden bir sistem olmadığını belirten Demir; “İzmir müşterisi dolmuşa, metroya,hastaneye,parka hem yakın hem de bir o kadar uzak olmak ister yani hem ulaşım ağlarına yakın hem de uzak olacak hem de emekli kentindeymiş gibi yaşamak isteyecek”dedi. 2009 yılında bu gerçeğin daha net bir şekilde farkına vardıklarını belirten Demir bu sebeple 2009 sonrası tüm yatırımlarını Şemikler,Bostanlı ve Mavişehir’e aktardıklarını söyledi.
“ÖNÜNE GELEN İNŞAAT YAPAR OLDU”
İzmir’de emlak fiyatlarının son yıllarda yüksek rakamlara ulaşması ve bunun nedenleri ile ilgili görüşlerini de ifade eden Demir, bu duruma sektördeki rekabetin yoğun olmasını gerekçe gösterdi. “Yoldan geçen herhangi bir insan bile inşaata başladı.Bu işi herhangi biri de yapar oldu bir mühendis de” diyen Demir rekabetin artmasıyla birlikte rakamların da artış gösterdiğini söyledi. Bir diğer pahalılık nedeni olarak maliyetlerinin yükselmesini örnek gösteren Demir, talebin artmasıyla fiyatların da arttığını söyledi.
“HARMANDALI, ULUKENT, ULUCAK YÜKSELİŞE GEÇECEK”
İzmir’in yeni cazibe merkezlerinin kuzey bölgelerinde olacağını ifade eden Demir, bu yerlerin henüz cazibe merkezi haline gelemediğini ancak önümüzdeki 5 yıl içinde hak ettiği yeri alacağına dair inancı olduğunu söyledi. “Çiğli cazibe merkezi olması gereken bir yer, bizimde Kent Hastanesi arkasında projelerimiz var ancak istediğimiz hızı orada henüz sağlayamadık” diyen Demir, Ataşehir, Harmandalı,Ulukent ve Ulucak bölgelerinin de kısa vadede değerleneceğini vurguladı.
“İNŞAAT SEKTÖRÜ BİTMEZ”
Sektör içerisinde karşılaştıkları en büyük zorlukların yasal prosedürler açısından yaşandığını ifade eden Demir, zamanlarının büyük bir kısmını belediyeler ve yasal süreçlerle kaybettiklerini belirtti. Sektörel bir diğer sorununda özellikle kentsel dönüşümlerde yaşanan haksız rekabet olduğunu ifade eden Demir sektördeki diğer firmalara da savaşma değil yarışma çağrısı yaptı. Demir; “Artık yeni nesil müteahhitlerin proje kalitelerini artırmak için yarışmaları gerektiğine inanıyorum. Haksız rekabet yerini kendini değiştirici ve geliştirici bir ortama bırakmalı, vereceğimiz savaş, projelerimizi geliştirmek için olmalı”dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı