Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'un (Türk-İş) Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde açılan hesaplarda toplanan yardımların Soma Kaymakamlığı hesaplarına aktarıldığını belirtti.
Bu paranın olayda hayatını kaybedenlerin yakınları ya da sağ kurtulanlara dağıtılacağını aktaran Atçı, ''İlçemize hayatını kaybeden işçilerin ailelerine verilmek üzere Türk-İş Başkanlığı'nın gönderdiği 812 bin liranın dağıtımına başlanacak. Gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra hak sahiplerine ödeme yapmayı planlıyoruz" dedi.
"AFAD proje hazırlığında"
Kaymakam Atçı, AFAD Başkanlığının maden faciasında hayatını kaybedenlerin aileleri için çeşitli projeleri olduğunu söyledi.
Bunlar arasında konut projelerinin yer aldığını, arsa tahsisiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade eden Atçı, şunları kaydetti:
"Netleşen yerler var. Toplanacak para miktarına göre ve AFAD'ın uygun gördüğü şekilde konut projesi veya başka projeler yapılabilir. Bunun dışında ülkemizin her yerinden gelen ayni yardımlar var. Bu yardımlar öncelikle Kızılay'ın bünyesinde hem ilçemizde hem de komşu ilçelerde hayatını kaybedenlerin ailelere ve oradan sağ kurtulan madencilere ulaştırılıyor. Gelen yardımları açtığımız bir salonda sergileyerek oradan gelen işçilerimiz bir alışveriş arabası ile içerisini dolaşıp kendilerince uygun gördüklerini alabiliyorlar. Şu an bu süreç ve bazı yardımların gelmesi de devam ediyor.''
İşçilere çağrı yapıldığı iddiası
Soma Kaymakamı Atçı, müfettişler tarafından "eksiklikler giderilinceye kadar" kapatılan maden ocaklarında çalışan işçilere işbaşı yapmaları konusunda sürekli baskı yapıldığı yönündeki iddiaları da cevaplandırdı.
Atçı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Soma Kömürleri A.Ş'ye 3 ocak kapalı durumda. Kazanın meydana geldiği Eynez ocağı zaten kapandı. Adli süreç devam ediyor. Diğer iki ocak, Işıklar ve Atabacası madenlerinde iş güvenliği müfettişleri eksiklikler bulduğu için üretimi durdurdu. Ancak iş müfettişlerinin verdiği raporlar doğrultusunda bu eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. Ocaklara uzun süre girilmediği takdirde bir daha girilemez hale geliyor. Firma iyileştirme çalışmalarına başladı. İşçilerin tümünü çalıştıracak diye bir durum yok. Ancak çağrılan işçiler gitmediği için tüm işçilere yönelik yapılan bir çağrı bu. Ancak işçilerin tümünün çalışması söz konusu değil. Bu çalışmalar yapılırken de iş güvenliğinin sağlanması gerekiyor. Bu konuda teknik birimlerin oralarda bulunup onların nezaretinde bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Güvenli bir ortam olmalı. Hem o ocağın üretime hazır hale gelmesi hem de güvenli bir iş ortamının sağlanması lazım.''
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı