60 üyeli Senato'nun 31 üyesinin önerisi ve imzasıyla görüşülen önerge, partiler arası destek alarak oylamaya gerek kalmadan kabul edildi.
Averil Power isimli senatörün sunduğu önergede, "Hükümet, Filistin'i resmi olarak tanımalıdır ve her iki devletin vatandaşlarının barış ve güvenlik içerisinde yaşayabileceği iki devletli bir çözümün sağlanmasına yardımcı olmalıdır" ifadesi kullanıldı.
Önergenin İrlanda hükümeti üzerinde bağlayıcılığı bulunmuyor ancak İrlanda Dışişleri Bakanı Charlie Flanagan'ın konuyu görüşmek üzere gelecek ay Senato'yu ziyaret etmesi bekleniyor.
İrlanda-Filistin Dayanışma Kampanyası, önergenin kabul edilmesinin İsrail'in Filistin'in işgaline son vermesi konusundaki diplomatik baskıyı artıracağı açıklamasında bulunurken, İsrail'in Dublin Büyükelçiliği "Bu tip oylamaların barış sürecine zarar verdiğini" savundu.
İngiliz Parlamentosu da bu ay, Filistin'in tanınmasına ilişkin önergeyi kabul etmişti. 274 milletvekili, İngiliz hükümetinin Filistin'i tanıması gerektiği yönünde oy kullanmıştı. Hem İngiltere'de hem de İrlanda'da devletleri parlamentolar değil, hükümetler tanıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı