İnşaat malzemelerinde pandemi süreciyle başlayan tedarik sıkıntısı ve fiyat artışları sektöre darbe vururken enerji maliyetlerinin artmasıyla inşaat malzemelerinde ki artışlar dizginlenemez bir hal aldı.
İnşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışlarının önüne geçilemiyor. Pandemi süreciyle başlayan tedarik sıkıntısının tetiklediği inşaat malzeme fiyatlarında ki artış, maliyet rakamlarının da yükselmesiyle ciddi boyutlara çıkarken enerji maliyetlerinde ki artış da inşaat malzemelerinin daha da yükselmesine neden oldu.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Konya Tesisat ve İnşaat Malzemeleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Tetik, inşaat sektöründeki sıkıntıların artarak devam ettiğini söyledi. Enerji maliyetlerinin artmasıyla inşaat malzemelerindeki fiyat artışlarının dizginlemez hale geldiğini vurgulayan KONTİMDER Yönetim Kurulu Üyesi Osman Tetik, “Pandemi süreci sektördeki tüm dengeleri alt üst etti. En son cam fiyatlarına yapılan yüzde 20’ye varan fiyat artışları ile maliyet baskısı piyasayı olumsuz etkiledi” dedi.
Osman Tetik, pandemi ile başlayan cam tedarikindeki zorlukların yanında yüksek fiyat uygulamalarının sektörü mağdur ettiğine dikkat çekerek, çözüm ve fiyat istikrarı beklediklerini söyledi. Fiyat artışı sorununun konut fiyatları ve kira artışlarını beraberinde getirdiğini belirten Osman Tetik, müteahhitlerin çimento fiyatlarındaki artışı protesto etmek için 15 gün iş bıraktıklarını hatırlattı.
TÜİK’e göre inşaat maliyetlerinin Temmuz 2021 itibarıyla son bir yılda yüzde 44.76 artış gösterdiğini kaydeden Osman Tetik, “Mayıs 2020'den Eylül 2021'e kadar dolar /TL yüzde 21.97 yükselirken, inşaat demiri yüzde 102, hazır beton yüzde 69, çimento yüzde 52 arttı. Pandemi ile emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş konut fiyatlarında ciddi artışlara neden oldu. Maliyet artışından şikayet eden müteahhitler çimento fiyatlarını protesto için inşaatları durdurdu. Tartışmalar devam ederken, tahminler konut fiyatlarının yüzde 100'e varan oranlarda artacağı yönünde. Zira geçen seneki maliyetlerle ev satan bir üretici, bugün yeniden inşaat yapmaya kalktığında yükselen fiyatlarla hesaplar altüst oluyor. Maliyet kalemlerindeki artışlara göre maliyetler yüzde 100'ü çoktan aşmış durumda.” diye konuştu.
İnşaat sektörünün yaşadığı sorunlara çözüm beklediklerini vurgulayan Osman Tetik, ülke ekonomisinde lokomotif olma özelliği taşıyan inşaat sektörünün ekonomik ve sosyal getirilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı