Birleşik Krallık Çelik Endüstrisi Derneği (UK Steel) tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2023 yılı itibarıyla küresel çelik üretim kapasitesinde yaşanan fazlalık 543 milyon tona ulaşmış durumda. Bu miktar, İngiltere pazarının büyüklüğünün 70 katı olarak dikkat çekiyor. Söz konusu fazlalığın büyük bir bölümü, devlet destekli üretim yapan Güneydoğu Asya ve Orta Doğu ülkelerinden geliyor ve çoğu yüksek emisyonlu, eski teknolojiye sahip tesislerde üretiliyor.
UK Steel’in raporunda, Çin’deki düşen iç talebin de küresel pazara daha fazla çelik akışı sağladığına vurgu yapılıyor. 2018 yılında ABD’nin Trump yönetimi tarafından uygulamaya konulan Bölüm 232 tarifelerine karşılık olarak İngiltere de bazı ticaret koruma önlemleri almıştı. Ancak bu önlemlerin süresi 2026’da dolacak ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kuralları gereği uzatılmaları mümkün görünmüyor. UK Steel, küresel çapta ticaret korumacılığının arttığı bir dönemde İngiltere’nin de daha güçlü bir ticaret politikası geliştirmesi gerektiğini savunuyor. Derneğin açıklamasında, “Eğer gerekli adımlar atılmazsa, İngiltere açık kalan tek pazar olacak ve bu durum sektörü ciddi risk altına sokacak” ifadeleri kullanıldı.
Rapora göre, Birleşik Krallığa yapılan çelik ithalatı 2022'de %55 iken, 2023'te %60’a ve 2024’te ise %68’e yükselmesi bekleniyor. UK Steel CEO’su Gareth Stace, birçok ülkenin ticaret savunma mekanizmalarını güçlendirdiğine dikkat çekerek, İngiltere’nin de rekabet edebilmesi için daha güçlü bir ticaret politikasına ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
Hükümet, Haziran 2024’te bazı çelik ürünlerine yönelik koruma önlemlerini 2026 yılına kadar uzatmış olsa da, UK Steel bu önlemlerin yetersiz kaldığını ifade ediyor. Dernek, gelecekte yaşanacak pazar ve yatırım kayıplarının önüne geçmek için daha kapsamlı koruma önlemlerine ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı