industriAll Europe, pandemi döneminde uygulanan destek mekanizmalarına benzer acil önlemler alınmasını, işçilerin yeniden eğitilmesini ve sanayinin uygun fiyatlı, düşük karbonlu enerjiye geçişini talep ettiklerini duyurdu. Avrupa’da enerji tüketimi yüksek sanayi kollarında çalışan 8 milyon işçinin ihtiyaçlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten yetkililer, sanayi sektöründe işten çıkarmaların arttığını vurguladı. Haziran ayından bu yana yalnızca otomotiv sektöründe 90.000 kişinin işini kaybettiği belirtildi. Binlerce sanayi işçisinin, harekete geçmek için 5 Şubat’ta Brüksel’de toplandığını hatırlatarak, rüzgâr türbini üretimi ve batarya fabrikaları gibi yeşil sektörlerde de istihdam kayıpları yaşandığını vurgulandı.
IndustriAll Europe Genel Sekreter Yardımcısı Isabelle Barthès, "İnsanların ve işçilerin endişelerini dinlememenin etkisi bugün açıkça görülüyor. Geçiş bir tehdit olarak görülüyor. Karbonsuzlaştırma, kaliteli iş gündemiyle el ele gitmeli. Bu, siyasi istikrar için elzemdir. Gönüllü girişimlerin sınırları vardır ve işçileri, Avrupa gaz müzakerelerinin başarısızlığının gösterdiği gibi, işverenlerin vetolarının insafına bırakır. Basitleştirme, endüstrinin sorununu çözmeyecektir. Dahası, işçi hakları bürokrasi değildir." diye vurguladı.
Küresel ticarette adil rekabet koşullarının sağlanması gerektiğini vurgulayan yetkililer, küresel aşırı kapasite ve haksız ticaret uygulamalarına karşı daha güçlü önlemler alınmadan sanayi dayanıklılığının mümkün olmadığını ifade etti. Ayrıca Adil Geçiş Çerçevesi’nin öncelik olması gerektiğini belirten industriAll Europe, işçilerin dönüşüm süreci hakkında zamanında bilgilendirilmesi, beceri kazandırma programlarının geliştirilmesi ve sosyal diyalog mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Temiz Sanayi Anlaşması’na işçileri güçlendirecek adımlar eklenmesini talep etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı