10.025,05 TRY BIST 100 BIST 100
4,89 CNY CNY CNY
35,60 USD USD USD
36,98 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38,60 TRY Faiz Faiz
79,77 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,52 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,28 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
104,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.120,62 TRY Altın(gr) Altın(gr)

IMF'den Türkiye İçin Yeni Değerlendirme

"Bölgesel Ekonomik Sorunlar" raporunda Türkiye’deki enflasyonun, artan gıda fiyatları ve değer kaybeden para birimi yüzünden yüksek kaldığına yer veren IMF, enflasyonun 2014’te yüzde 9, 2015’te yüzde 7,1 olacağını öngördü

IMF'den Türkiye İçin Yeni Değerlendirme

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'ye ilişkin enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize ederken, ekonomideki büyümenin özel yatırımlardaki istikrarsızlık ve azalan tüketim harcamaları nedeniyle yavaşladığını belirtti. 

IMF, Türkiye'nin de aralarında olduğu Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa (CESEE) ülkelerine ilişkin "Bölgesel Ekonomik Sorunlar" raporunu yayımladı.

Rapor, bölge ekonomilerinin artan iç taleple toparlanmaya başlamasına karşın büyümenin hala zayıf olduğuna işaret etti. Euro bölgesindeki deflasyonist açılımların yanı sıra azalan gıda ve enerji fiyatlarının enflasyonu bölge genelinde aşağı çektiği belirtilen raporda, Türkiye ve Rusya'daki enflasyonun artan gıda fiyatları ve değer kaybeden para birimleri yüzünden yüksek kaldığı aktarıldı.  

Bölge ülkelerinin makroekonomik eğilimlerinde büyük farklılıklar görüldüğünü vurgulayan IMF, Türkiye'de enflasyonun 2014 sonunda yüzde 9, 2015 sonunda ise yüzde 7,1 olarak gerçekleşmesini bekliyor.

Türkiye ekonomisinin 2014 ve 2015 yıllarında yüzde 3 büyümesini öngören IMF, cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının 2014'te yüzde 5,8 ve 2015'te ise yüzde 6 olacağı tahmininde bulunurken, Türkiye'nin nominal çıpanın yeniden tesis edilmesi ve dış dengesizliklerin azaltılması için yardımcı politikalar izlemesi gerektiğini savundu. 

Raporda, öte yandan iyileşen işgücü piyasası ve tüketici kredileriyle desteklenen özel tüketimin, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin genelinde büyümenin temel faktörü olduğu ifade edildi. Buna karşın, "Türkiye ve Rusya'daki tüketim harcamalarının düşen tüketici güveni ve kredi büyüme hızı nedeniyle gerilediği" tespitine yer verildi. 

Güneydoğu Avrupa ve Türkiye ekonomilerindeki büyümenin ülkelere özgü nedenlerle yavaşladığına dikkat çekilen raporda, "Türkiye'de artan net ihracatın bir kısmı (parasal) sıkılaştırma politikalarını takiben istikrarsızlaşan özel yatırımlarla eksilerek, büyümenin 2014'ün ilk yarısında yavaşlamasına yol açtı" ifadesine yer verildi, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin ekonomilerinin ise sel baskınlarından zarar gördüğü belirtildi. 

"Ekonomik görünüm aşağı yönlü risklere maruz kalacak"

Ekonomik görünümün yakın gelecekte aşağı yönlü risklere maruz kalacağı belirtilen raporda, bu tehlikelerin Euro bölgesindeki zayıf büyüme sürecinin daha da uzaması, ABD ekonomisindeki parasal normalleşmenin başlamasıyla ortaya çıkabilecek olası finansal değişkenlikler ve bölgedeki jeopolitik tansiyonun şiddetlenmesi gibi riskleri içerdiği kaydedildi.

"Bölgenin, Rusya ve Euro alanıyla olan yakın ilişkilerine (özellikle Ukrayna üzerinden taşınan Rus gazına olan bağımlılığına) ilaveten ciddi ölçüde dış finansmana dayanıyor olması, bu şoklardan kaynaklanan olumsuz açılımların büyümeyi ciddi şekilde etkilemesine neden olabilir" denilen IMF raporunda, Ukrayna ekonomisinin, ulusal para birimi Grivna üzerindeki baskılarla aşındığı dile getirildi.  

"Büyüme önce yavaşlayacak, sonra hızlanacak"

Raporda, şunlar kaydedildi:

"Başta Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu olmak üzere, CESEE ülkelerindeki büyümenin gelecek yıl nispeten hızlanmadan önce yavaşlaması öngörülüyor. 2014 yılına ilişkin büyüme, nisan ayındaki rapora kıyasla yüzde 0,5 aşağı çekilerek, yüzde 1,2'ye revize edildi. Revizyon, büyük ölçüde Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimin etkilerinin yansımasıydı. (Bölgedeki) gerilimin kademeli olarak azalacağı, yaptırım ve karşı yaptırımların kaldırılacağını ya da süresinin dolacağı varsayılarak, büyümenin 2015'de 1,7'ye çıkması bekleniyor." 

IMF, güçlü bir iyileşme sağlanmasının kısa vadeli politika önceliği olmasına karşın potansiyel büyümenin orta vadede artırılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kaynak: Dünya 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

ABD'de sanayi üretimi geçen ay beklentileri aştı

18 Ocak 2025 Cumartesi

İşletmelere yönelik sürdürülebilirlik denetimi ve esasları belirlendi

17 Ocak 2025 Cuma

Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi ile çevreci üretim teşvik edilecek

15 Ocak 2025 Çarşamba

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, BAE’de Yatırım Bakanı ile görüştü

14 Ocak 2025 Salı

Suriye'den Türkiye'ye üst düzey ziyaret

14 Ocak 2025 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun