Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de ve dünyada üstlendiği nitelikli mühendislik projeleri ile dikkati çeken IC İçtaş İnşaat’ın ortağı Al Rashid Trading & Contracting Company (RTCC) ile Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da inşa ettiği King Khaled Uluslararası Havalimanı’nın açılışı, Riyad Prensi Prince Faisal Bin Bandar bin Abdul Aziz’in katılımı ile gerçekleştirildi.
40 yıl önce hizmete giren havalimanının mevcut operasyon anlayışını daha modern bir işletme anlayışına taşımak amacıyla yeniden tasarlandığı proje kapsamında, iç hatlar binası olarak dizayn edilen Terminal 3 binası ile shell&core olarak bırakılan ve yıllardır kullanılmayan Terminal 4 binası dış hatlar terminallerine dönüştürülürken, iki bina aradaki link binası büyütülerek operasyonu kolaylaştırmak amacıyla merkezi check-in alanı olarak yenilendi.
Havacılık sektörünün çağı yakalayan son teknolojik donanımları ile yapılan projede, yolcu konforunu üst seviyelere taşımak hedeflendi
Açıklamada görüşlerine yer verilen IC İçtaş İnşaat Genel Müdürü İbrahim Dönmez, tamamlanan proje ile yıllık toplam yolcu kapasitesinin 12 milyon olduğunu ve yolcu konforu odaklı bir havalimanı ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:
"1983 yılında hizmete açılmış ve milenyum çağının gelişiyle modern teknolojinin gerisinde kalmış King Khaled Uluslararası Havalimanı’nı, havalimanı inşasında sahip olduğumuz deneyim ve nitelikli mühendislik kabiliyetimiz ile günümüze uygun bir şekilde tamamladık. İnşaat döneminde yaşadığımız pandemi sürecini en az etki ile geçirebilmek için disiplinli bir çalışma planı benimsedik.
Üstlendiğimiz her projede olduğu gibi King Khaled’de de projeyi zamanında ve sözleşme şartlarına tam uyumla teslim için titizlikle çalıştık. Hem ülkemizde hem de uluslararası arenada havalimanı yapım ve işletme konularında biriktirdiğimiz ciddi tecrübe ile kısa ve orta vadede önemli yeni projelere imza atarak büyümeyi hedefliyoruz."
Verilen bilgiye göre, King Khaled Uluslararası Havalimanı Yenileme Projesi toplam 136 bin metrekare büyüklüğünde olup, terminallerin içerisindeki ekipman ve malzemeler sökülerek baştan aşağı inşa edildi. Projede 8 bin ton çelik kullanımı, 122 bin metrekare yer kaplaması, 223 bin metrekare apron rehabilitasyonu, 187 mt. GSE tünel yapımı işleri gerçekleştirildi.
Projenin yeniden tasarımı aşamasında mevcut mimari form olan Arabistan geleneksel mimarisi korunarak, yeni tasarımda bu form modern malzemelerle sağlandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı