İsveçli hidrojen teknolojisi projesi Hybrit, üretim maliyetlerini oldukça fazla düşüren bir projeye imza attı. Proje, çelik kaplı kaya mağarası pilot depolama tesisi kullanarak hidrojen üretim maliyetlerini %40'a kadar azalttı.
Çelik üreticisi SSAB, demir cevheri madencisi LKAB ve enerji şirketi Vattenfall arasındaki işbirliğinin ürünü olan Hybrit projesinin, elektrik piyasasında hidrojen depolamayı bir ay boyunca ticari olarak test ederek hidrojen üretim maliyetlerini %25 ila %40 oranında azalttığını duyurdu.
Hybrit, "Görev, örneğin günün belirli kısımlarında veya hava durumuna bağlı elektrik üretiminin iyi olduğu daha uzun süreler boyunca mümkün olan en düşük maliyetle değişken elektrik fiyatıyla fosilsiz elektrik kullanarak hidrojen üretmekti" dedi.
Vattenfall sanayi karbonsuzlaştırma başkanı Mikael Nordlander, "Test dönemi boyunca, fiyat bölgesindeki elektriğin spot fiyatı ortalama olarak 20 Avro/MWh [21$/MWh] civarında nispeten düşüktü." dedi. "Elektrolizörler ve depolama kullanılarak, hidrojen üretimi için belirlenen fiyat %25 oranında azaltıldı. Hidrojenin tam maliyeti aynı zamanda sermaye maliyetini de içerdiğinden, küçük bir pilot tesisin rakamları temsili olmayacaktır."
Çelik kaplı kaya mağarası pilot depolama tesisi, 250 bar'a kadar basınçlı hidrojen gazını barındırıyor ve Lulea'daki Hybrit pilot tesisinin yanında yer alıyor.
Çelik fabrikasına dört güne kadar güç sağlayabilecek
Nordlander yaptığı açıklamada, "Büyük ölçekli hidrojen depolama, elektrik tüketiminin değişken kullanılabilirlik ve fiyatlara sahip bir sisteme uyarlanmasını mümkün kılıyor ve aynı zamanda endüstriye hidrojeni daha istikrarlı ve uygun maliyetli bir şekilde sağlayabiliyor." dedi. "Geniş ölçekte kullanıldığında hidrojen depolama, elektrik fiyatlarındaki değişimler üzerinde azaltıcı bir etkiye sahip olabilir ve bu da her türlü fosilsiz enerjiden yeni elektrik üretimine yapılan yatırımları destekleyebilir."
Hybrit, tam ölçekte tesisin tam boyutlu bir çelik fabrikasına dört güne kadar güç sağlamaya yetecek kadar hidrojen üretebileceğini söyledi.
LKAB'nin Enerji ve İklimden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Stefan Savonen, şirketinin tüm demir cevheri üretim sürecini fosilsiz demir sünger kullanarak hidrojen kullanarak değiştireceğini, bunun 2050 yılına kadar yılda 1 milyon ton gaz ve yılda 70 TWh yenilenebilir enerji gerektirdiğini söyledi. Maliyet düşüşlerinin daha da kritik hale geldiğini vurguladı.
Depolama tesisi 2022 yılında faaliyete geçti ve testlerin 2024 yılına kadar devam etmesi bekleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı