Home Yapı’dan kısaca bahseder misiniz?
Nevzat Ülküseven: Home Yapı’yı 2010 yılında inşaat sektöründe başarılı bir kurumsal geçmişi olan Mimar Hasan Aksel Yağcıoğlu ile birlikte kurduk. Teknik kadromuzu kısa sürede güçlendirerek, aldığımız projelerin tasarım sürecinden uygulamasına kadar olan bütün süreçlerini kendi bünyemizde çözebilecek bir kapasiteye ulaştık. Günümüze kadar yaklaşık 100.000 m2 villa, konut ve sanayi yapıları projelendirmesi ve uygulaması gerçekleştirdik.
Pandemi sürecinde yaşam tarzları değişti
Pandemi ile birlikte büyükşehirlerin dışındaki bölgelere olan ilgi arttı. İnsanların bu bölgelerdeki inşaat projelerine ilgi göstermesinin nedenleri nelerdir?
N.Ü: COVID-19 pandemisi hayatın her alanında etkili olurken yaşam tarzlarında birtakım değişikliklere de yol açtı. Uzun evde kalma süreleri, özellikle şehirde apartmanlarda yaşayan insanlar için hem sağlık hem de psikoloji açısından zorlayıcı oldu. Bazı sektörlerin home office sitemine geçmesi, işlerin evden de yürütülebileceğini gösterdiği için özellikle beyaz yaka dediğimiz kesim şehrin stresinden uzak bölgelere yöneldiler. Bu durum da bu tarz bölgelere kısmen bir göç yaşanmasına sebep oldu. Şehrin ortasında apartman dairelerinde yaşamaktansa şehrin dışında ferah, bahçeli evlerde yaşamak yeni trend diyebilirim. Ayrıca yaklaşan deprem tehlikesine istinaden insanların az katlı ve güvenli konutları tercih etmesi de bu bölgedeki inşaat projelerine ilgi göstermesinin nedenleri arasında sayılabilir.
Şu sıralar insanlar bu bölgelerde arsa almak konusuyla da ilgililer. Bu konuda ne önerirsiniz?
N.Ü: Bu geçişi hemen yapamayan kişiler daha ileriki dönem için şimdiden bu bölgelerden arsa alarak yatırımlar yapmaya başladılar. Uzun vadede konforlu bir emeklilik hayatı planlayanlar daha çok bu şekilde hareket ediyor. Bu tarz bölgelerden arsa alanlar tabi ki doğru bir tercih yapmış olurlar. Örneğin Silivri bölgesinde arsa fiyatları ciddi bir artış gösterme eğiliminde. Şu anda bu bölgelerden gerek inşaat yapmak gerekse de yatırım amaçlı arsa alımı yapmak için doğru bir zaman olduğunu düşünüyorum.
Ege ve Akdeniz bölgelerindeki küçük yerleşim birimleri revaçta
Türkiye’de şehir hayatından uzaklaşmak için daha çok hangi bölgeler tercih ediliyor? Örneğin, İstanbul’da Silivri gibi yerler revaçta. Sakin, deniz kenarı ve İstanbul’a yakın olması bu bölgeyi cazip kılıyor. Sizce bu tür yerlere nasıl bir ilgi var?
N.Ü: Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerindeki küçük yerleşim birimleri çok revaçta. İstanbul’a daha yakın olmak isteyenler de Silivri bölgesini tercih ediyorlar. Bu bölgeye olan talep son yıllarda çok ciddi bir artış göstermiştir. İstanbul merkeze yakın oluşu, yeni bağlantı yollarının yapılması ile ulaşımın rahatlaması şehrin karmaşasından bıkanlara ve az katlı bahçeli konutlarda yaşamak isteyenler için bir çekim merkezi olmuştur. Geçmiş yıllarda ikinci konut diye tabir edilen yapılar artık yaz-kış oturulur duruma getirilmiştir. Bölgenin alt yapı ile ilgili eksikleri tamamlandığı takdirde hızlı bir göç dalgası yaşanabilir.
Salgın döneminde şehirden kaçış artık bir ihtiyaç
Güney bölgelere olan ilgi nasıl? İnsanlar kalıcı olarak mı buralara yerleşiyor?
Hasan Aksel Yağcıoğlu: Salgın döneminde şehirden kaçış artık bir ihtiyaç durumuna geldi. İnsanlar kendilerine şehir dışında kalabilecekleri, ferah mekanlar yaratabilmenin derdinde. Nevzat Bey’in de bahsettiği gibi uzaktan çalışabilen beyaz yakalı personel kalıcı olarak kırsalda kalmanın planlarını yapabiliyor. Bu bağlamda özellikle güney bölgelerde kalıcı yaşam alanları için yatırımlarda ciddi bir artış olduğunu söyleyebilirim.
Müstakil yapılar ve ikiz villalar ilgi görüyor
Bu bölgelerde insanlar en çok hangi projelere ilgi gösteriyor? (Villa, müstakil ev, apartman…)
H.A.Y: Dönemimiz salgın dönemi, haliyle insanlar daha çok izole yaşam alanlarını tercih ediyorlar. Kendilerine ait ailesiyle baş başa kalabilecekleri ferah, güvenli mekanlara ilgi gösteriyorlar. Apartman hayatının boheminden kurtulmak istiyorlar. Bütçeleri dahilinde tercihler yapıyorlar. Örneğin; bizim Home Yapı olarak hâkim olduğumuz Silivri bölgesinde müstakil yapılar veya ikiz villalar daha fazla soruluyor.
Bu bölgelere yerleşmek isteyenlerin mimari tercihleri neler? Bahçeli ev, minimal çizgiler, balkonlar, yüzme havuzu, oyun alanları vs. Size gelen talepler ne doğrultuda?
H.A.Y: Bölgemizde yapılan projelerde yeşil alanı fazla, mümkünse kendine ait havuzu olan modern mimari daha fazla arzulanıyor. Ancak inşaat maliyetlerindeki ciddi artış bu tarz yapılara olan talebi baskılıyor. Bölgeye olan ilgi azalmıyor, ancak öteleniyor veya daha minimal daha ufak yapılar tercih ediliyor. İstanbul'un köyleri tarlalara konan izinsiz konteynerlar ile dolu.
Haber: Ayşe Nur Ustaoğlu
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı