Bu hamle, Hindistan'ın ekonomik faaliyetlerde ve altyapı gelişiminde artış yaşaması ve yurt içi çeliğe olan talebin artmasıyla birlikte geldi. Hindistan ekonomisindeki büyüyen fırsatlara yanıt olarak yerel çelik üreticileri, küresel çelik üreticilerinin dikkatini çekerek faaliyetlerini genişletmeyi hedefliyor.
Önümüzdeki mali yılda Jindal Steel and Power, mevcut 9,6 milyon tonluk kapasitesine 6 milyon ton eklemeyi öngörürken, Tata Steel ise mevcut 21 milyon tonluk kapasitesini 5 milyon ton artırmayı planlıyor. Hindistan'ın en büyük çelik üreticisi JSW Steel, üretimini mevcut 27,5 milyon tondan yıllık 38,5 milyon tona çıkarmayı hedefliyor. Spesifik yatırım rakamları açıklanmasa da analistler, kapasite artırımının maliyetinin milyarlarca dolar olacağını tahmin ediyor.
JSW Steel'in, Odisha'daki demir madenciliği kapasitelerinin artırılması, hammadde verimliliğinin artırılması ve alt projelerin ilerletilmesi için yıllık 2 ila 2,2 milyar dolar ayırması bekleniyor. Ayrıca, JFE Steel ve JSW Steel, Hindistan'da silisli çelik için 55 milyar rupi (662,85 milyon $) tutarında ortak girişim yatırımı yapacağını açıklarken, Tata Steel geliştirme için 1,2-1,5 milyar $ yatırım yapmayı planlıyor.
Analistler, çelik tüketiminin Nisan 2023 ile Ocak 2024 arasındaki %14,5'lik kayda değer artışın ardından 2024/2025 mali yılında %8-10 artarak altı yılın en yüksek seviyesi olan 112,5 milyon tona ulaşacağını öngörüyor. Hindistan ayrıca önümüzdeki mali yılda altyapı sermaye harcamalarını yıllık %11,1 artırarak 11 trilyon INR'ye (134 milyon $) çıkarmayı, böylece yurt içi çelik talebini daha da artırmayı, özel yatırımı teşvik etmeyi ve istihdam yaratmayı planlıyor.
2023 yılında Hindistan'ın çelik üretimi yıllık %11,8 artışla 140,2 milyon tona yükseldi ve World Steel sıralamasına göre dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi konumunu sağlamlaştırdı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı