Hindistan'da Japon çeliği sevkiyatlarında önemli gecikmeler yaşanıyor. Japonya'dan Hindistan'a yapılan çelik ihracatları, Hindistan limanlarında gerekli No Objection Certificate (NOC) sertifikasının eksikliği nedeniyle bekletiliyor. Bu gecikmelerin, Kalite Kontrol Komitesi toplantılarının Eylül 2024'ten itibaren askıya alınmasıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor. Sonuç olarak, Japon şirketleri, sevkiyatları limanlarda mahsur kalırken yüksek alıkoyma ücretlerine maruz kalıyor, bu da ticareti aksatıyor.
Hindistan'daki ithalatçılar da benzer şikayetlerde bulunuyor ve çelik konteynerlerinin yaklaşık iki aydır limanlarda beklediğini bildiriyor. Bu gecikmeler, büyük Hint çelik üreticilerinin, daha ucuz ithalatın karlılıklarını olumsuz etkilediği gerekçesiyle çelik ithalatına kısıtlamalar getirilmesi için artan şekilde baskı yapmalarına neden oldu. Ancak, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) bu kısıtlamalara karşı çıkarak, yerel çelik fiyatlarının yüksek olduğunu ve rekabet avantajı sağlamak için daha ucuz ithalata ihtiyaç duyduklarını savunuyor.
Eylül 2024'te Hindistan'ın toplam ithalatı, son bir yılın en yüksek seviyesi olan 60 milyar dolara çıktı. Tüccarlar, artan alıkoyma maliyetlerine dikkat çekerek, tutarlı ve öngörülebilir politikalar talep ediyor. Limanlardaki gecikmeler, özellikle küçük oyuncular için ciddi mali kayıplara neden oluyor, çünkü bu işletmeler nakliye ve depolama masraflarını karşılamakta zorlanıyor.
Hindistan'ın 2024 mali yılına ait ticaret verileri, temel çelik ürünlerinde ticaret açığının arttığını, ancak nihai çelik ürünlerinde ticaret fazlası olduğunu ortaya koyuyor. Temel çelik ihracatındaki düşüşe rağmen, özellikle savunma ve havacılık gibi sektörlerde kullanılan yassı haddelenmiş ve özel çelikler gibi ürünlere olan talep ithalatı artırmış durumda. Bu gelişmeler, Hindistan'ın ileri sanayi ihtiyaçlarını karşılamak için yabancı çeliğe olan bağımlılığını gözler önüne seriyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı