SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, kentin ihracatının 6 milyar dolar olduğunu belirterek, başarının ortak akıl, birlik ve beraberlikle sağlandığını söyledi.
Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen "Hayat Tecrübeleri ve İş Adamlarına Altın Tavsiyeler" Konferansı'nda konuşan Konukoğlu, babası Sani Konukoğlu’nun çalıştırdığı dokuma tezgahında 1904'te temeli atılan, bugün tekstil, inşaat, finans, ambalaj, enerji, gıda, iş makineleri, bilişim, sağlık ve eğitim gibi 14 sektörde faaliyet gösteren holdinglerinde yaklaşık 14 bin kişiyi istihdam ettiklerini anlattı.
Krizlerin en derin yaşandığı dönemlerde bile müşteri memnuniyetini ve kaliteyi en üst seviyede sağlamak için teknolojiyi yenilediklerini ve yatırımları aksatmadıklarına dikkati çeken Konukoğlu, şöyle konuştu:
“Babalar, çocuklarını belirli bir zaman sonra işin içine sokmazlarsa o şirket büyümüyor ve batıyor. Şimdi baba ölmeden evvel, işini kardeşlerden birine teslim edecek, sonra geriye çıkacak. Zaman zaman onlara telkinde bulunacak. Aksi takdirde ölünceye kadar elinde anahtarı tutan, hükmeden bir babanın olduğu hiçbir şirketin sonu olmamıştır. Anahtar, senden sonra o şirketi götürecek kişide olacak. Kardeşlerimle geldim. İsim vermeyeceğim, birçok şirket böyle yapmadığı için battı. İşin başında en büyük kardeş var, ondan sonra yok. Ondan sonra büyük kardeş veya baba vefat ettikten sonra kavga başlıyor ama bu kavgayı önceden içlerine sindirerek götürürseniz, bu daha güzel.”
- Gaziantep’in başarısının sırrı
"Gaziantep’in ihracatı 6 milyar dolar, 177 ülkeye ihracat yapıyoruz. Kentin başarısı ortak akıl, birlik ve beraberlikle sağlandı" diyen Konukoğlu, ihracatta Ankara ile yarıştıklarını kaydetti.
Konukoğlu, şöyle devam etti:
“Gaziantep’in başarısı, hükümetin yani devletin buraya yatırım yapmamasıdır. Eğer devletin yatırımı olsaydı, babalarımız 'oğlumu şu işe yerleştirsem de rahat etsem' diyecekti ve kimse sanatkar olamayacaktı. Yatırım olmadığı için Gaziantepliler, mecburen çalışmış ve sanatkar olmuştur. Bunun yanında toprağımız, büyük arazilerimiz yok. Her taraf dağ. Bunun için çiftçi olmamış, 4 ay çalışıp 8 ay yatmamışız. 4 kavim bir arada yaşamışız. Müslümanlar, Hristiyanlar, Yahudiler, Ermeniler. Yüzyıllar boyu birlikte yaşamayı öğrenmişiz.
Gaziantep’in genlerinde bu var. Bu akıl ve işbirliğiyle sayın valimizin önderliğinde ne belediye başkanımız, ne milletvekilimiz, ne o ne bu parti... Herkes tek parça. Herkes başka bir tarafa çekerse bu iş yürümez. Şu anda 5. Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB) kurduk. Yetmedi, 10 milyon metrekarelik 6. OSB’yi Kilisle kuruyoruz. 'Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep' diyoruz. Herkes ilk yatırımını Gaziantep’e yapıyor. Parayı kazanıp burada harcıyor. İkincisi Gaziantepli, parasını mevduatta ve faizde tutmaz. Cebinde para bulamazsın, işe yatırır. Bankada para tutmakla bir şehir gelişmez. Sizin de bankalarda 500 milyon dolar mevduatınız var. Cennet gibi şehriniz var. İsviçre gibi bir yer. Burası neden daha fazla kalkınmasın? 500 milyon doların zekatını verseniz yeter. Bu mevduatın birazını sanayiye kaydırın.”
- Bartın Valisi Çınar
Bartın Valisi Ali Çınar ise Gaziantep’in Karkamış ve Şahinbey ilçelerinde kaymakamlık yaptığını ve Konukoğlu ailesinden “basiretli tüccar gibi davranmayı” öğrendiklerini söyledi.
Gaziantep’te sosyal yardımlaşmanın, insanlara el uzatmanın ne kadar önemli olduğunu ve bunun en güzel şekilde gösterildiğini dile getiren Çınar, "Gaziantep’te sanayiciliği, ticareti, insanların birbirleriyle nasıl yardımlaştığını, kendi şehirlerinin ortak menfaati olunca dünya görüşleri, siyasi düşünceleri farklı bile olsa nasıl bir araya geldiklerine bizzat şahit oldum. İnşallah, benim meslek hayatımda buradaki tecrübe fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Vali Çınar ve Bartın Aktif İşadamları Derneği Başkanı Birol Dikyurt, Abdulkadir Konukoğlu ile Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukkoğlu ve SANKO Başkanvekili Zeki Konukoğlu’na üzerinde babaları Sani Konukooğlu’nun resminin bulunduğu tel sarma işlemeli Osmanlı tuğrası tablo hediye etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı