İşbankası analistlerinin konuya ilişkin yayınladığı raporda, “2016 yılında gerek küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar gerekse yurt içinde artan belirsizliklere bağlı olarak Türk Lirası’nda gözlenen volatilitenin, 2017 yılında azalarak da olsa sektörün finansman yapısını ve mali bünyesini olumsuz etkilemeyi sürdüreceği tahmin ediliyor” dendi.
Analistler, 2017 yılında Türkiye’de inşaat sektörünün devam eden altyapı projelerinin de desteğiyle ılımlı büyüyeceğini ve bunun uzun çelik talebini destekleyeceği düşünüyor.
Raporda öne çıkan tespitler şunlar:
2005-2015 döneminde küresel çelik üretimi 1 milyar ton/yıl artış kaydetti, bu artışın yüzde 80’i ise Çin tarafından gerçekleştirildi.
2016 yılında ise küresel çelik üretimi yüzde 1 oranında daraldı ve 1,6 milyar ton olarak kaydedildi.
Türkiye Avrupa’nın ikinci, dünyanın sekizinci büyük ham çelik imalatçısı konumunda. Küresel üretimdeki payı da yüzde 2,1 seviyesinde.
2016’da yurt içinde ham çelik üretimi emtia fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle gerileme eğilimine girdi, çelik üretimi yüzde 5,3 artarak 33,2 milyon tona ulaştı.
Demir-çelik ihracatı 2016 yılında yüzde 0,4 arttı ve 16,9 milyon tona ulaştı. Sektörün ihracat geliri ise yüzde 9,9 azalarak 10,6 milyar dolar oldu.
2016 yılında gerek küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar gerekse yurt içinde artan belirsizliklere bağlı olarak Türk Lirası’nda gözlenen volatilitenin, 2017 yılında azalarak da olsa sektörün finansman yapısını ve mali bünyesini olumsuz etkilemeyi sürdüreceği tahmin edililiyor .
2017 yılında Türkiye’de inşaat sektörünün devam eden altyapı projelerinin de desteğiyle ılımlı büyüyeceği ve bu durumun uzun çelik talebini destekleyeceği düşünülüyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı