Küresel piyasalar, veri gündeminin zayıf olmasının etkisiyle karışık bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak eylül ayı sanayi üretim verileri takip edilecek.
ABD'de Başkan Donald Trump'ın vergi reformuna ilişkin belirsizliğe neden olan haber ve yorumlarla pay piyasalarındaki alımların gücünün azaldığı, dolar endeksinin de 95'in üzerinde tutunamadığı görüldü. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,04 değer kazanırken, S&P 500 endeksi yüzde 0,02 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,27 düşüş kaydetti.
Analistler, ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA), bu yıl ve 2018'e yönelik petrol fiyatları tahminlerini yükselttiğini belirterek, Suudi Arabistan'daki gelişmelerle Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatının 57,69 dolarla Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından 57 doların hemen altında dengelendiğini kaydetti. Vergi reformu ile ilgili gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki hareketlerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, veri gündeminin bugün de zayıf olduğunu söyledi.
Avrupa tarafında, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin konuşmasında para politikası ile ilgili ipucu vermemesi ve Almanya'da sanayi üretim verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,66, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,65 değer kaybederken, avro/dolar paritesi 1,1555 ile 20 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Parite, bugün Asya piyasalarında 1,1590 seviyesinde dengelendi.
Çin'de bugün açıklanan ihracat verisinin yıllık yüzde 6,9 ile beklentilerin altında artmasına karşın Şanghay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 0,3 değer kazanırken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 geriledi.
Yurt içinde, dün özellikle banka pay piyasalarında yoğunlaşan satışlarla düşen BIST 100 endeksi, önceki günkü kazançlarının neredeyse tamamını geri verdi. Endeks, dün yüzde 1,66 değer kaybederek günü 112.272 puandan tamamladı.
Analistler, bugün açıklanacak sanayi üretim verisinin yatırımcıların odağında olacağını belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 110.500 seviyesinin önemli destek, 115.000 seviyesinin direnç konumuna geldiğini kaydetti.
AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, eylülde arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,5 artacağını tahmin ediyor. Öte yandan, eylülde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 7 artacağı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda sabit kalacağı öngörülüyor.
Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,8, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de yıllık bazda yüzde 5,2 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi aylık bazda yüzde 0,1 azalmıştı.
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.00 Türkiye, eylül ayı sanayi üretimi
15.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı