9.949,01 TRY BIST 100 BIST 100
4,85 CNY CNY CNY
35,20 USD USD USD
36,68 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41,08 TRY Faiz Faiz
73,25 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,87 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,12 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
99,05 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
355,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.633,98 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“Yol altyapı ve üstyapılarında kirecin kullanımı” panelde ele alındı

Kireç Sanayicileri Derneği (KİSAD), otoyollarda ve karayollarında sürdürülebilir kireç kullanımına ilişkin bir panel düzenledi. Ankara Çukurambar’da gerçekleştirilen etkinlikte, yol altyapı ve üstyapılarında kirecin kullanımı ele alınırken, özellikle zemin stabilizasyonu ve asfalt performansını artırıcı etkileri vurgulandı.

“Yol altyapı ve üstyapılarında kirecin kullanımı” panelde ele alındı

Panele, başta Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri olmak üzere KİSAD üyeleri, Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği (ASMÜD) temsilcileri ve çeşitli belediyelerden yetkililer katıldı. Açılış konuşmalarını KİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Nurol Şengel ve ASMÜD Genel Sekreteri Zeliha Temren gerçekleştirdi.

Kirecin yolda zemin stabilizasyonu ve asfalt performansını artırıcı etkisi test edildi

ASMÜD Sekreteri Zeliha Temren, sürdürülebilir yaklaşımlar doğrultusunda yol altyapı ve üstyapılarında kireç kullanımını ele aldı. Sunumunda, kirecin zemin stabilizasyonu ve asfalt performansını artırıcı katkı sağladığını vurgulayan Temren, kirecin bu alandaki önemli rolünü ve 2013 yılında Karayolu Teknik Şartnamesi'ne (KTŞ) dahil edilerek pilot uygulamalarla test edildiğini belirtti. Temren, ayrıca sektördeki inovasyonun önündeki engellerin yetersiz teşvikler, AR-GE eksiklikleri ve performans risklerinin yüklenicilere bırakılması olduğunu dile getirerek bu sorunlara dikkat çekti.

Karayolları Genel Müdürlüğü AR-GE Daire Başkanlığı Toprak Stabilizasyon Şefi Şenol Çömez, "Karayolları Teknik Şartnamesinde Kireç ve Arazi Uygulamaları" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Çömez, sunumunda kirecin zemin stabilizasyonundaki teknik detaylarını ve bu alandaki uygulamaları paylaştı.

Çömez, kirecin yol altyapı ve üstyapısındaki iyileştirici etkilerini vurgularken, zeminde kullanım alanlarına da değindi. Kirecin, dolgu malzemesi olarak kullanılamayan veya zayıf taşıma kapasitesine sahip zeminlerin özelliklerini iyileştirmek amacıyla kullanıldığını belirtti. Ayrıca stabilizasyon işleminin, zeminlere kireç eklenerek gerçekleştirildiğini ve bu süreçte çeşitli laboratuvar ve arazi testlerinin uygulandığını ifade etti.

Sunumda ayrıca Karayolu Teknik Şartnamesi (KTŞ) 2023'e de değinildi. KTŞ'nin, zemin stabilizasyonu için kirecin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, uygulama adımlarını ve kontrol testlerini kapsadığı belirtildi. KTŞ Kısım 218, kireç stabilizasyonu işlemleri için temel gereklilikleri ve yöntemleri içeriyor. Bu gereklilikler arasında malzemenin sınıflandırılması, optimum su içeriği kontrolü, sıkıştırma işlemleri ve bağlantı noktalarının düzenlenmesi yer alıyor.

Ayrıca sunumda, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ve Kaynarca-Karasu-Kocaeli Yolu projelerinde kireç stabilizasyonu işlemlerinin başarıyla uygulandığı örneklerle gösterildi. Yapılan testlerde, kireçle stabilizasyon sonrasında zeminin taşıma kapasitesinde (CBR) artış sağlandığı, zeminin şişme potansiyelinin önemli ölçüde azaldığı ve stabilizasyon işlemleri sırasında sıkışma ve deformasyon modülü testlerinin gerçekleştirildiği vurgulandı.

“Hidrate kireç performansı arttırarak maliyeti düşürüyor”

Prof. Dr. Atakan Aksoy ise “Asfalt Karışımlarda Hidrate Kireç Modifikasyonunun Mekanizmaları- Son Teknolojilerle Birlikte Değerlendirme”, başlıklı sunum gerçekleştirdi. Aksoy sunumda asfalt karışımlarında hidrate kirecin modifikasyon mekanizmaları ve bu alandaki son teknolojileri ele aldı. Hidrate kirecin, asfalt karışımlarında nem hasarını önlemek, oksidasyonu azaltmak ve mekanik özellikleri iyileştirmek amacıyla kullanıldığı ve çatlama direncini artırılarak yaşlanmayı yavaşlattığı ve asfaltın uzun ömürlü olmasını sağladığını aktardı. Bunun yanında geri dönüştürülmüş asfalt kaplamalarına hidrate kireç eklenmesinin, çevresel açıdan uygun bir yöntem olduğu ve kirecin, bu tür karışımlarda sinerjik etkiler yaratarak performansı artırdığı ve maliyetleri düşürdüğünün altını çizdi.  

Panel, Doç. Dr. Aydın Kavak “Yol Altyapısında Kireç ile Zayıf Zeminlerin İyileştirilmesi”, Dinçer Aktepe “Altyapıda ve Üstyapıda Kireç Uygulamaları Pratiği ve İşletmecilik Avantajları, Saha Gözlemleri ve Bu Amaçla Makine Ekipman Yatırımları Konularında”, başlıklarındaki sunumlarıyla devam etti.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kamuda AR-GE harcamalarında en yüksek pay savunma sanayisinin oldu

29 Aralık 2024 Pazar

Güney Kore, Japon sıcak haddelenmiş çelik ithalatına vergi getirmeyi planlıyor

28 Aralık 2024 Cumartesi

Hindistan, 2025'ten itibaren kok ithalatında kısıtlama getiriyor

28 Aralık 2024 Cumartesi

Japonya Hükümeti, 2025'te çelik üretimini artırmayı hedefliyor

28 Aralık 2024 Cumartesi

Soner Özbey’den KARDEMİR'e Yatırım Artışı: Payı Yüzde 10’a Yükseldi

29 Aralık 2024 Pazar
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun