1 Haziran 2018’de yürürlüğe girmesi planlanan fakat yeni bir yönetmelik ile ileri tarihe ertelenen Otopark Yönetmeliği ile ilgili merak edilenleri araştırdık. 1 Ocak 2019 tarihine ertelenen yeni otopark yönetmeliğine eklenen maddeler neler, ne gibi değişiklikler yapıldı? Sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Her daire için bir otopark!
Sokaklardaki araç park sorununu ortadan kaldırması öngörülen yeni yönetmelik ile birlikte eskiden her 3 daireye bir otopark yapılması kuralı yerine daire başına 1 otopark yapılma zorunluluğu getiriliyor.
Park et, devam et!
Metro istasyonlarının ve metrobüs duraklarının en fazla 500 metre uzağında “park et-devam et” otoparkları yer alacak.
Otoparka dönüşebilen konutlar!
Giriş ve çıkışların uygun olduğu ticari binaların yanı sıra konutlar da çok katlı otoparklara dönüştürülebilecek ve işletilebilecek.
Kamu kurum binaları otopark olarak kullanabilecek!
Yeni yönetmeliğe göre yol, meydan, park, okul gibi kamu kurumlarına ait taşınmazların bahçelerinin altı yer altı otoparkı olarak kullanabilecek.
AVM’lere düzenleme geliyor!
AVM gibi yapıların otopark giriş kapısının genişliği minimum net 2.75 metre, iç yüksekliği ise minimum net 2.10 metre olacak. Rampa eğimi ise %15’ten fazla olamayacak. Dönüş yolu genişliği ile ilgili yapılan düzenlemeye göre genişlik 7 metreden az olamayacak.
Ortak otoparklar!
Birbirine komşu olan iki bina arasında kalan alanlar birleştirilerek ortak otopark olarak değerlendirilebilecek.
Elektrikli araçlara özel!
Elektrikli araçların kullanımını yaygınlaştırmak adına eklenen maddeye göre genel kullanıma açık olarak otoparklarda her 50 park yerinden biri elektrikli araçlara ait olacak. Şarj istasyonları kurulacak.
Sığınaklar otopark olabilecek!
Savaş zamanlarında kullanılmak üzere yapılan sığınaklar barış zamanlarında otopark olarak kullanılabilecek.
Araç asansörleri için ayrı bir yönetmelik!
Mekanik otoparklar için yasal alt yapı oluşturulacak ve çok katlı asansör tipi mekanik otoparklar yatay veya dikey olarak hareket edecek.
Otopark bedeli kalkacak!
Yeni yönetmelik ile otopark alanlarının tapuda belirtilmesi gerekecek. Eğer otopark yapılamayacak bir bina ise yürüyüş mesafesindeki başka bir otopark alanının tapuya eklenmesi zorunlu olacak. Bu madde ile otopark bedeli ödeyerek otopark yapma zorunluluğundan kurtulmanın önüne geçilecek.
Otopark zorunlu!
Yeni yönetmeliğe eklenen bu madde ile toplu konut, açık sinema, düğün salonu, tiyatro, hastane, otel gibi yerlerde otopark ihtiyacı bina bünyesinde karşılanacak ve bu zorunlu hale getirilecek.
Yaya kaldırımları artık otopark olmayacak!
Bu yönetmelik sayesinde yaya alan ve kaldırımları otopark olarak düzenlenemeyecek.
Bisiklet park yerleri zorunlu!
Otopark alanlarının %1’i bisiklet ve motosikletler için ayrılacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı